2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 02. 21:00, kedd | Világ
Forrás: nézőpont intézet

Javult Magyarország megítélése Szlovákiában

Javult Magyarország megítélése Szlovákiában

A Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában vannak leginkább jó véleménnyel Magyarországról - derült ki a Közép-Európai Nézőpont Intézet által készített felmérésből.

A 2020-as adatok szerint a Magyaországgal szomszédos országok közül Szlovákiában a legkedvezőbbek az adatok, ahol a megkérdezettek 78 százaléka viszonyul pozitívan Magyarországhoz.

Szlovákiát követi Horvátország (68 százalék), majd Szerbia (60 százalék). A szomszédos országokban általánosan elmondható, hogy 50 százalék feletti a Magyarországot pozitívan megítélők aránya, Románia kivételével, ahol a megkérdezettek mindössze 47 százalékának van jó véleménye Magyarországról - ismertették.

Tokár Géza Szlovákia-szakértő szerint a folyamatosan javuló szlovákiai tendencia hátterében az áll, hogy a korábban feszültséget és konflikutst generáló ügyeket – amilyen például a Malina Hedvig-ügy is volt – olyanok váltották fel, amelyekben a két ország hivatalos álláspontja közelít egymáshoz. Ezek között példaként a migráció kezelését és az Európa jövőjéről folytatott diskurust említette a szakértő, aki szerint Szlovákia a közép-európai egyöttműködés elkötelezett képviselője.

A magyarországi közvéleményben is megfigyelhető a régióra jellemző bizalomnövekedés. Így például Ausztriáról kimagaoslóan sokan, a megkérdezettek 82 százaléka gondolkodik pozitívan. Második helyen - talán az Adriának is köszönhetően - Horvátország áll 74 százalékkal, míg Szlovákiához a megkérdezett magyarok 62 százaléka viszonyul pozitívan.

Az Intézet összegzésében írja, hogy „az elmúlt évek tapasztalata, hogy a száz évvel ezelőtti sebeket, amelyek fenntartása elsősorban nagyhatalmi érdekeket szolgál, a közép-európai együttműködés és a kölcsönös tisztelet, ha lassan is, de begyógyíthatják”. Ezért is jó hír, hogy Magyarországról egyre jobb kép él a Kárpát-medencében - tették hozzá.

(ák)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.