2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Március 07. 18:26, vasárnap | Kultúra
Forrás: ATEMPO.sk

Isten éltesse a 75 éves Koncz Zsuzsát

Isten éltesse a 75 éves Koncz Zsuzsát

Ma ünnepli 75. születésnapját Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő. Az atempo.sk kulturális weboldal egy összefoglalóval köszöntötte a művésznőt.

Koncz Zsuzsa elsősorban a beat, a pop és a rock zene meghatározó alakja Magyarországon, verses lemezei és politikai tartalmú dalai milliókat vonzott magával. A művésznőnek 98 lemeze jelent meg Magyarországon, ehhez jön még a külföldön kiadott 24 darab. Ebből összesen 40 darab nagylemez.

A heves-megyei Pélyben született 1946. március 7-én. Az első Ki mit tud-on (tehetségkutató vetélkedő, MTV, 1962.) válik országosan ismertté. 1963-tól amatőrként énekel az Omega, az Illés majd a Metró zenekarokkal. Első átütő sikerét 1966-ban a Rohan az idő című dal hozta meg. Lemezfelvételeit az Illés együttessel, majd a Fonográffal készíti, megszűnésük után a legjobb hazai stúdiózenészekkel dolgozik.

Koncz Zsuzsa együtt dolgozott a legkiválóbb magyar zeneszerzőkkel, legtöbb dalát Bródy János jegyzi. Pályafutása ötven évet ölel fel, ezalatt aranylemezek és kitüntetések kísérték útján.

Az atempo.sk még 2019 májusában készített interjút a művésznővel, akkor így nyilatkozott a dalok erejéről: „Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot, elmondhatok sok mindent arról, ami velünk, körülöttünk történik, a mindennapi életünkről énekelhetek, amely feltehetően mindnyájunk élete. Zenénk által elmondhatjuk, hogy mit szeretünk és mit nem, mi tetszik és mi nem, hogyan lehetne jobb, élhetőbb ez a világ. Úgy tűnt, ez sokakat érdekel, az emberek igénylik, amit csinálunk. Természetesen ehhez kellettek Bródy János zseniális szövegei. Amikor először ütköztünk a kultúrpolitikával – mely számára mindig is kellemetlenek voltunk – egyértelművé vált, hogy helyes úton járunk. Egy ilyen közegben üzeneteinkre valóban szüksége lehet az embereknek.”

Isten éltesse sokáig Koncz Zsuzsát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.