2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Január 24. 21:18, kedd | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Ismét emelkedni fognak a kamatok az eurózónában

Ismét emelkedni fognak a kamatok az eurózónában

Az Európai Központi Bank újabb kamatemelést vezet be.

Az Európai Központi Bank bejelentette, hogy folytatni kell a magas infláció elleni küzdelmet, ezért a kormányzók következő két ülésén újabb kamatemelésről tárgyalnak. Ez a lépés minden bizonnyal nem különösen fog tetszeni a hitelfelvevőknek, akik számára a kölcsönzött pénz drágulni fog.

A kamatemelések felgyorsultak, és úgy tűnik, az idei év első felében el kell felejtenünk az enyhülést. Az Európai Központi Bank bejelentette, hogy a februári és márciusi ülésen további 50 bázisponttal, azaz fél százalékkal emelni kell a kamatot. Ennek azonban még koránt sincs vége.

"Eddig 250 bázisponttal emeltük a kamatot, és ebben a szellemben folytatnunk kell, amíg le nem fojtjuk az inflációt, amelyet fokozatosan szeretnénk visszaállítani a két százalékos szintre" - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Állítólag még túl korai vitákat folytatni a kamatemelések enyhítéséről. Hogy ez mikor fog megtörténni, az nagyban függ az infláció alakulásától.

"Az Európai Központi Bank megemelt kamata arra ösztönzi a pénzt, hogy csökkentse piaci tevékenységét, és maradjon a bankokban" - mondta Martin Vlachynský elemző. Ez azt eredményezheti, hogy kevesebb pénz lesz a piacon, ami növelheti az inflációt. A magasabb kamatszint hatással lesz a pénz árára is, ami ismét emelkedni fog, ami az ingatlanvásárlási érdeklődés további csökkenésében is megnyilvánulhat. „Minél kisebb a kereslet, annál nagyobb az esélye annak, hogy az árak, különösen a régebbi ingatlanok esetében tovább esnek” – számol be Búlik Marián pénzügyi szakértő.

A bankbetétek kamatai ezzel szemben viszont emelkedni fognak, de sajnos felemészti őket az infláció. Kérdéses, hogy elég lesz-e a kamatemelés az ellene való küzdelemhez, hiszen a magas energiaárak és a növekvő állami kiadások, amelyek finanszírozását az Európai Központi Bank is segíti, az áremelkedést is mozgatják. „Amennyiben az Európai Központi Bank nem hagyja abba az egyes európai államok adósságainak finanszírozását, fennáll a veszélye annak, hogy az árak emelkedése tovább tart majd” – magyarázta Martin Vlachynský elemző.

Ezért is kell felkészülni arra, hogy a kamatok tovább emelkednek. „Feltételezzük, hogy az 50 bázispontos kamatemelések üteme legalább nyárig kitart, később az infláció és a gazdaság alakulásától függően alakul majd” – tette hozzá Stanislav Pánis közgazdász.

Forrás: noviny.sk

Címkék: Eurózóna, kamat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.