2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. December 19. 18:27, hétfő | Világ
Forrás: noviny.sk

Ismét emelkednek a kamatok az eurózónában

Ismét emelkednek a kamatok az eurózónában

Újra emelkedni fognak a kamatok az eurózónában. Ennek legfőbb okai az Európai Központi Bank intézkedései, amelyek következtében a múlt héten újabb fél százalékkal emelték az alapkamatot.

A nulla kamattal fémjelzett évek után az Európai Központi Bank ismét reagált a növekvő inflációra. Az alapkamat így elérte a 2,5%-ot, és csak idő kérdése, hogy mikor kerül tovább emelésre. Ez a lépés a lakáshitelek árának emelkedését is maga után vonja, amely mutató jövőre akár 5 százalék fölé emelkedhet.

"A jelzáloghitelek, illetve a bankbetétek kamatai alakulására minden bizonnyal az infláció lesz a legnagyobb hatással. Ha továbbra is magas marad, és a jegybankok tovább emelik a kamatokat, akkor drágább hitelekre számíthatunk. A bankbetétek kamatai is növekedni fognak" – magyarázta Marián Búlik pénzügyi szakértő.

A kamatemelést azonban elsősorban az eladósodott országok bírálják, élükön Olaszországgal. Ezeknél az országoknál drágul leginkább az adósságkezelés, ezért is lesz az ő számukra a legnehezebb a helyzet.
"Azzal számolunk, hogy a kamatlábak további egyenletes emelkedése kell ahhoz, hogy fokozatosan visszatérjenek a 2%-os célhoz. A magasabb kamatoknak csökkenteni kell az inflációt és mérsékelni a keresletet" - tette hozzá Christine Lagard, az Európai Központi Bank elnöke.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.