2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2020. Szeptember 21. 12:17, hétfő | Helyi
Forrás: TASR

Iskolaügy: ma több egyetemen is elkezdődött a tanítás

Iskolaügy: ma több egyetemen is elkezdődött a tanítás

POZSONY, szeptember 21. – Ma több szlovák felsőoktatási intézményben is kezdetét vette a 2020/2021-es téli szemeszter.

A koronavírus rányomta bélyegét erre a tanévre is, ugyanis több szakon távoktatás lesz érvényben. Az egészségügyi helyzetre való tekintettel Szlovákia két legnagyobb egyeteme, a pozsonyi Comenius egyetem (UK), illetve a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) visszavonásig minden tömegeseményt törölt. Az STU hivatalos tanévnyitója ma délután 14.00-kor tekinthető meg online. Beszédet mond Miroslav Fikar, az egyetem rektora és Marián Peciara, az akadémiai szenátus elnöke.

Az STU arról tájékoztat, hogy a téli szemeszterben a szemináriumok és laboratóriumi gyakorlatok létszáma 50 főre lesz korlátozva. Minden hallgató és alkalmazott köteles a tanév kezdetéig kitölteni az iskola egészségügyi kérdőívét, továbbá az első hetekben az egyetem több karán is kizárólag távoktatás lesz érvényben. Az oktatás formája az egészségügyi helyzet alakulása szerint lesz változtatva.

Az ún. COVID-19 jelzőlámpának színét minden kar egyrészt aszerint állítja be, mennyi a fertőzöttek száma, másrészt figyelembe veszik majd az iskolaügyi minisztérium, epidemiológiai protokolljában található ajánlásait is. Minden egyetemi épületben, beleértve a kollégiumokat is, kötelező a kézfertőtlenítés belépéskor, a szájmaszk viselés és a két méteres távolság tartása. Ezzel párhuzamosan ajánlott az előadások résztvevőit kisebb csoportokra osztani, az osztálytermeket intenzíven szellőztetni, illetve hosszabb szüneteket tartani az egyes előadások közt.

Néhány felsőoktatási intézményben a tanév egy héttel később, szeptember 28-án kezdődik.

Címkék: egyetem, iskolakezdés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.