2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Augusztus 25. 11:58, kedd | Helyi
Forrás: TASR

ISKOLA: Az egyetemi koleszosok készüljenek szigorúbb szabályokra

ISKOLA: Az egyetemi koleszosok készüljenek szigorúbb szabályokra

POZSONY, augusztus 25. – Azok a főiskolás diákok, akik kollégiumokban és diákszállókon lesznek elszállásolva, készüljenek fel szigorúbb szabályokra a 2020/2021-es tanévben.

A koronavírus okozta járvány következtében az említett szálláshelyeken kötelező szájmaszk-viselés lép érvénybe, kivételt a diákok szobái képeznek.
Az Iskolaügyi minisztérium egy kézikönyvet adott ki, amelyben három fázisra osztotta fel az adott diákszálló állapotát. A zöld fázis azt jelenti, hogy egyetlen Covid-19 fertőzött vagy fertőzés-gyanús diák sincs az épületben. A narancs fázisban elég egyetlen fertőzés-gyanús diák vagy alkalmazott jelenléte. Az utolsó, piros fázis pedig azon lépéseket írja le, amelyeket igazolt vírusfertőzöttek esetében kell meglépnie a kolesznek.


A Comenius Egyetem már jelezte, hogy a téli szemeszter ideje alatt tilos a látogatás az iskola diákszállóiban. Az iskolai étkezde befogadóképessége is limitált lesz, az egy főre jutó tér nagyjából 15 m2 lesz.


A minisztérium rendelete alapján az is egyértelmű, hogy a külföldi diákok, miután sikeresen abszolválták a Közegészségügyi hivatal vizsgálatait, külön időpontokban kerülnek elszállásolásra. A rizikós besorolású országokból érkező diákoknak, az izolációs időszak mellett, negatív koronavírus tesztet is fel kell mutatniuk elszállásolás előtt.


Branislav Gröhling, iskolaügyi miniszter azt javasolta az egyetemeknek, hogy az idei tanévet tolják ki szeptember 28-ra, ennek ellenére több iskola is már egy héttel előtte, szeptember 21-én kinyitja kapuit. A Zsolnai egyetem Külkapcsolatok és marketing karának rektorhelyettese, Jozef Ristvej azonban úgy nyilatkozott, hogy eleget tesznek a miniszter kérésének, és az iskolát csak szeptember 28-án nyitják meg. „Végleges döntés csak szeptember 7-én születik. Későbbi tanévnyitást azonban nem feltételezünk,” tette hozzá Ristvej.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.