2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2023. Április 13. 10:20, csütörtök | Világ
Forrás: aktuality.sk

Iránban tavaly 75 százalékkal több kivégzés történt 2021-hez képest

Iránban tavaly 75 százalékkal több kivégzés történt 2021-hez képest

Iránban 2022-ben legalább 582 embert végeztek ki akasztással, ami 75 százalékos növekedés a 2021-ben végrehajtott 333 kivégzéshez képest.

Ezt két emberi jogi csoport jelentette be csütörtökön az AFP szerint.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) és a párizsi székhelyű Együtt a halálbüntetés ellen (ECPM) jelentése szerint a tavalyi kivégzések száma a legmagasabb 2015 óta. Mindketten elítélték az iráni kormány erőfeszítéseit, hogy "félelmet keltsenek" a lakosság körében a tavaly szeptemberben kirobbant tiltakozások után.

A tiltakozásokat Mahsa Amini, egy 22 éves kurd nő halála váltotta ki, akit azért tartóztattak le, mert állítólag megszegte a nőkre vonatkozó szigorú iráni öltözködési szabályokat, és aki az erkölcsrendészet börtönében halt meg.

A hatóságok és a biztonsági erők a tüntetésekre a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépéssel és letartóztatásokkal válaszoltak. Négy férfit felakasztottak a tüntetésekkel összefüggésben, ami világszerte felháborodást váltott ki.

Mahmoud Amiri Moghaddam, az IHR igazgatója kijelentette, hogy bár a külföldi reakciók hatására a tiltakozásokkal kapcsolatos kivégzések leálltak, a lakosság megfélemlítése érdekében más vádak alapján történő kivégzések folytatódnak.

"A hatóságok fokozták a nem politikai vádak alapján történő kivégzéseket. Ezek az iszlám köztársaság kivégzőgépezetének olcsó áldozatai" - tette hozzá Moghaddam.

Az idézett jelentés szerint további több száz tüntetőre vár kivégzés. Ezek olyan emberek, akiket már halálra ítéltek, vagy olyan ügyekben vádolnak, amelyekért halálbüntetés kiszabására kerülhet sor.

forrás: aktuality.sk

Címkék: akasztás, Irán, kivégzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.