2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Május 08. 12:32, szombat | Tech
Forrás: TechCrunch / UAWaterloo

Intelligens protéziseket fejleszt a Waterlooi Egyetem

Intelligens protéziseket fejleszt a Waterlooi Egyetem

Olyan „gondolkodó” protézisekről van szó, amelyeket külső vázakhoz terveztek, és amelyek képesek egy-egy adott szituációhoz tökéletesen alkalmazkodni így emelve viselőjük kényelmét.

A szakértők a viselőket kamerákkal látták el és azokba egy képszerkesztő szoftvert integráltak. A mesterséges intelligencián alapuló gépi tanulás segítségével vizuális információkat használtak fel arra, hogy a lábakra csatolt motorokat az adott helyzeteknek megfelelően vezéreljék. Ez nem csupán a lépcsőkön való közlekedést, hanem a küszöbökön és más akadályokon való átlépést is érintette.
Brokoslaw Laschowski, a Waterlooi Egyetem ExoNet nevű kutatási projektjének vezetője rámutatott, hogy a víziójukban a robot külső vázak önmagukat kontrollálhatják. A döntések felkutatása ugyanakkor még nem kiforrott, ezért szükség van tanulási egységekre. Laschowski az intelligens lábprotéziseket az autonóm autókhoz hasonlította, mondván: egyik dolog sem úgy gondolkodik, mint az emberek. Az új lábprotéziseket olyan személyeknek szánták, akik nem tudják az idegi pályáikat az agyuk segítségével vezérelni, mert azok már nem működnek.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a külső vázat használók hatótávolságát megnöveljék. Ez többek között a megtett mozgások elektromos energiává való átalakításával érnék el. Ehhez piezoelektromos kristályokat használnának.

A bécsi Otto Bock Health Care Products cég szakemberei már 2007 novemberében olyan intelligens protézist mutattak be, amelyet viselőik akár a gondolataik segítségével is vezérelhettek. 2010 augusztusában pedig egy amerikai konzorcium tagjai fejlesztették ki a mozgásvezérlésért felelős agykéreghez csatlakoztatott Modular Prosthetic Limb nevű protézist, amelynek képes volt visszafelé, az agykéreghez eljuttatni a protézist érő különböző hatásokkal kapcsolatos információkat. Az ETH Zürich kutatói által vezetett nemzetközi csoport 2019-ben újszerű bionikus lábprotézist alkotott meg, amelynek a beépített szenzorai össze voltak kötve a felső combban lévő idegekkel. Az idegi visszacsatolásnak köszönhetően a betegek a korábbinál sokkal kevésbé szenvedtek a fantomfájdalmaktól és két, amputáción átesett személy először érezhette a mesterséges lábát valós időben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.