2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Április 19. 10:13, szerda | Világ
Forrás: pravda.sk

India valószínűleg még ebben az évben megelőzi Kínát, és a legnépesebb ország lesz

India valószínűleg még ebben az évben megelőzi Kínát, és a legnépesebb ország lesz

India várhatóan még ebben az évben a világ legnépesebb országává válik, az év közepe táján közel hárommillió emberrel megelőzve Kínát.

Ez derül ki az ENSZ szerdán közzétett új adataiból - írja a TASR a Reuters jelentésére hivatkozva.

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) a világ népesedési helyzetéről szóló 2023-as jelentésében úgy becsülte, hogy India népessége idén mintegy 1,4286 milliárd lesz, szemben Kína 1,4257 milliárdos népességével.

Messze lemaradva a világ harmadik legnépesebb országa az Egyesült Államok 340 millió lakosával. Ezek az adatok a 2023 februárjáig rendelkezésre álló adatokon alapulnak.

Szakértők korábbi ENSZ-jelentésekben azt jósolták, hogy India még ebben a hónapban megelőzi Kínát népességszámban. A legújabb ENSZ-jelentés azonban nem határozza meg, hogy pontosan mikorra várható ez a változás. Az ENSZ tisztviselői szerint azért nem lehet meghatározni, mert az Indiából és Kínából érkező adatok "bizonytalanok".

India és Kína népessége a Földön élő emberek több mint egyharmadát teszi ki, az ENSZ becslése szerint. A népességnövekedés mindkét országban lassul, különösen Kínában.

Tavaly Kínában hat évtized óta először csökkent a népesség. Ez egy történelmi fordulat, amely a Reuters szerint úgy tűnik, hogy Kína népességének csökkenése hosszú időszakot indított el. Eközben a népességfogyás jelentős hatással lesz a kínai és a globális gazdaságra.

India átlagos éves népességnövekedése 2011 óta 1,2 százalék. Ez az előző évtizedben mért 1,7 százalékról csökkent a kormányzati adatok szerint.

"A népesedési számoknak nem kellene aggodalmat vagy riadalmat kelteniük. Ehelyett a haladás, a fejlődés és a törekvések szimbólumának kell tekinteni" - mondta Andrea Wojnar, az UNFPA indiai képviselője.

forrás: pravda.sk

Címkék: India, Kína, népesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.