2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Június 27. 21:24, vasárnap | Életmód
Forrás: TechRadar

Íme az okos-ragtapasz, amely jelzi a fertőzéseket

Íme az okos-ragtapasz, amely jelzi a fertőzéseket

A forradalmi eszköznek köszönhetően sokkal jobban nyomon követhető a betegségek kialakulása és lefolyása is.

A Werner Koele és Peter Gasteiner által alapított SteadySense cég fejlesztette ki azt az innovatív szenzoros tapaszt, amely folyamatosan figyeli a testhőmérsékletet és dokumentálja azt az okostelefonon. Koele elmondta, hogy a lázminták információkat adnak az orvosoknak arról, hogy az adott esetben vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó, ezeknek ugyanis egyedi jellemzőik vannak. A malária vagy más trópusi betegségek például rövid ideig tartó nagyon magas lázzal járnak.

Egy betegség alatt rendszeres és pontos mérések kellenek, ebben pedig a SteadyTemp nevű intelligens tapasz segít. Ezt a karok alatt helyezik el és a betegnek egy héten át kell viselnie. Az eszköz 5 percenként méri a testhőmérsékletet. Koele szerint így minden értéket ellenőrizni lehet és az orvos pontosabb információkat kap a betegség lefolyásával kapcsolatban, ez pedig támogatja őt a diagnózis elkészítésében.
A szenzoros tapaszt alkalmazáson keresztül aktiválják. Az értékeket NFC-kapcsolaton továbbítják. A kiugró értékeket - például, mert egy zuhanyozás közben nedvesebb és hidegebb lesz a tapasz -, szoftver segítségével szűrik ki. De a szakember rámutatott, hogy amiatt is lehetnek eltérések, mert valaki alvás közben a kezét a feje fölé helyezi. Ezeket a tényezőket mind ki lehet szűrni az algoritmussal, illetve megállapítható, hogy egy betegség miatt alakulnak ki vagy egyszerű hőmérséklet-különbségek.

Az egyik személy, akinél a fejlesztést tesztelték, koronavírusos volt, de nem volt láza, éjszaka viszont láthatók voltak nála a hőmérséklet-eltérések, így már a koronavírus-teszt előtt tudni lehetett, hogy valami nem stimmel nála. Más embereknél szintén működött az előrejelzés és így lehetővé vált egy előzetes orvosi kivizsgálás. Az értékek exportálhatók és átadhatók a háziorvosoknak. Mindenki maga dönti el, hogy melyik adatát adja tovább. Azokat csak a kapcsolódó mobiltelefonon tárolják, míg a szervereken névtelenül dolgozzák fel. A kórházakban nagyon hasznos lehet a tapasz, hiszen egyszer használatos és nem kell fertőtleníteni. A termék az év végéig megjelenik a gyógyszertárakban és a patikákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.