2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. November 25. 12:34, péntek | Világ
Forrás: Maine-i Egyetem

Íme a teljesen újrahasznosítható 3D-nyomtatott házikó

Íme a teljesen újrahasznosítható 3D-nyomtatott házikó

Az épület kizárólag természetes anyagokból készült. A forradalmi találmányt a Maine-i Egyetem Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központjának munkatársai hozták létre.

A Maine-i Egyetem Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központjának szakemberei kifejlesztették az első 3D-nyomtatású házat, amelynek a megépítéséhez a világ jelenlegi legnagyobb 3D-nyomtatóját használták.

A kutatócsoport fejlesztése feleslegessé teheti a cementet és más környezetkárosító anyagokat a házépítésben. Az egyetem munkatársai által épített 3D-nyomtatású ház teljes mértékben természetes anyagokból készült, farostból és biogyantából. Az amerikai kutatók a folyamat során eltekintettek a beton és az agyag, valamint a hagyományos építési módszerek, például a fa vázszerkezetű tető használatától, amelyeket eddig a 3D-nyomtatású házaknál alkalmaztak. Ennek eredményeként a BioHome3D 100 százalékban újrahasznosítható és építési hulladék szinte nincs.



Az 56 négyzetméteres ház prototípusa, amelyet most mutattak be, négy 3D-nyomtatású modulból áll, amelyeket az Engadget beszámolója szerint fél nap alatt összeszerelték. Egy villanyszerelőnek további két órába telt, hogy a házban elhelyezze a villanyvezetékeket. A prototípus hő-, környezet- és szerkezeti érzékelőkkel van felszerelve annak tesztelésére, hogy hogyan teljesít a Maine-i tél során. A kutatók az összegyűjtött adatokat a jövőbeli tervek javítására használják fel.

A 3D-nyomtatású ház kifejlesztésével a szakemberek a környezetvédelmi szempontok mellett más fontos kihívásokkal is foglalkozni kívánnak: a lakáshiánnyal, valamint a munkaerő- és anyaghiánnyal az Amerikai Egyesült Államokban. A tengerentúlon hétmillió megfizethető lakás hiányzik, ami a szegényebbeket érinti. A válságot részben a szakképzett munkaerő és az otthonok építéséhez szükséges anyagok hiánya táplálja. A BioHome3D-hez hasonló 3D-nyomtatású otthonok várhatóan megoldják ezeket a problémákat. Ugyanakkor az USA-ban a megfizethető lakások hiánya a politikai döntéseknek is köszönhető. A korlátozó törvények és rendeletek megakadályozzák, hogy több ház épüljön - például ha a helyi lakosok nem akarják azokat.

Címkék: 3D, ház, lakhatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.