2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Január 26. 09:42, csütörtök | Helyi
Forrás: euronews.com

Így reagáltak az európai országok arra, hogy Németország tankokat küld Ukrajnába

Így reagáltak az európai országok arra, hogy Németország tankokat küld Ukrajnába

A nyugati szövetségesek hetekig tartó heves nyomása után Németország úgy döntött, hogy Leopard 2 harckocsikkal látja el Ukrajnát. A döntést Európa-szerte számos vezető üdvözölte. Íme néhány az első reakciók közül.

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren üzente, hogy őszintén hálás Olaf Scholz német kancellár szerdai bejelentéséért. Ukrajna védelmi minisztere hamarosan további jó híreket jelenthet be, miután amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal tárgyalt. Olekszij Reznikov elmondta, hogy megvitatták az ukrán hadsereg további megerősítését, beleértve a harckocsi-ellátást és az új fegyverzet karbantartását is.

Oroszország

A bejelentés kiváltotta az orosz hatóságok haragját. A németországi orosz nagykövetség közleményt adott ki, amelyben a döntést rendkívül veszélyesnek nevezte, amely a konfliktust a konfrontáció új szintjére emeli. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova szerint a német döntés megerősítette, hogy ez egy előre megtervezett háború Moszkva ellen.

Németország

Németországban vegyes a reakció. A Zöld Párt, valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatásának adott hangot, míg a szélsőjobboldali AFD veszélyesnek nevezte a döntést, amely azzal fenyeget, hogy Németországot közvetlenül is bevonja a háborúba.

Lengyelország

Más országok, például Lengyelország – Ukrajna egyik legmeghatározóbb szövetségese – szintén gratuláltak Németországnak a zöld lámpához. Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke szerint ez nagy lépés Oroszország megállítása felé. Az elmúlt napokban Lengyelország nagy nyomást gyakorolt Németországra annak érdekében, hogy német gyártmányú Leopard tankokat küldhessenek Kijevbe.

Litvánia

A döntést más EU-tagállamok, például Litvánia is tapssal fogadta, amely az Oroszország elleni szankciók bevezetésének élvonalába tartozó nemzet. Külügyminisztere Twitteren közzétett egy képet, amelyen az ukrán zászló és egy szójáték látható, "Tanke Schön".

Egyesült Királyság

Rishi Sunak brit miniszterelnök is üdvözölte a lépést, mondván, hogy az erősíti Ukrajna védekező tűzerejét. "Együtt felgyorsítjuk erőfeszítéseinket annak biztosítására, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, és biztosítsa a tartós békét." – tette hozzá. Az Egyesült Királyság kormánya a hónap elején megerősítette, hogy ők is szállítanak tankokat Kijevbe.

Franciaország

A francia elnökség üdvözölte Berlin azon döntését, hogy tankokat küld Ukrajnába, és emellett azt is megengedi, hogy más államok ugyanezt tegyék saját, német gyártású harckocsijaikkal. "Franciaország üdvözli a német döntést, amely kiterjeszti és megerősíti az AMX10 RC leszállításához nyújtott támogatásunkat" - mondta az Elysee közleményében, utalva egy Franciaországban gyártott könnyebb harcjárműre, amelyet Párizs Ukrajnába szándékozik küldeni.

Spanyolország

„Spanyolország nyitott arra, hogy Leopard 2 harckocsikat adjon át Ukrajnának”– mondta Margarita Robles védelmi miniszter. A baloldali Podemos párt szóvivője azonban elítélte Robles Twitter-üzenetét: "Továbbra is a konfliktus enyhítését és a békét fogjuk szorgalmazni."

Hollandia

Hollandia is kész harckocsikat szállítani Ukrajnának, ha szükséges. "Ha Hollandia hozzájárulása segít, készek vagyunk megtenni"– mondta Mark Rutte holland miniszterelnök.

Cseh Köztársaság

Petr Fiala cseh miniszterelnök azt mondta, hogy a berlini döntés jó hír Ukrajna számára, hozzátéve, hogy szerinte "Ukrajna győzni fog az agresszor elleni igazságos harcában.”

NATO

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is elismerésének adott hangot a döntésért. „Az orosz háború kritikus pillanatában ezek segíthetnek Ukrajnának megvédeni területeit, győzni és független nemzetként érvényesülni” – írta a Twitteren.

forrás: euronews.com.

Címkék: Oroszország, tank, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.