2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2020. Augusztus 21. 09:15, péntek | Helyi

Így nyilatkoztak politikusaink a Komáromi memorandumról

Így nyilatkoztak politikusaink a Komáromi memorandumról

KOMÁROM, augusztus 20. - A Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás mozgalom tegnap aláírta azt a közös memorandumot, amely a Viribus Unitis nevet viseli. Megnéztük, politikusaink hogyan reagáltak az eseményre.

Fotó: MKP facebook-oldal

Forró Krisztián, az MKP elnöke facebook posztjában óvatos örömét fejezte ki, majd kitért a nap szimbolikus fontosságára. Forró érezhetően erőpozícióból nyilatkozik, az MKP-t a tengelypozícióban tartva.

"Ahogy említettem, az MKP felelőssége hatalmas. Mindemellett ne feledjük, közösségünk valamennyi tagja felelős azért, hogy az egység létrejöjjön. Az erős közösségben nincs helye a széthúzásnak. Valamennyi felvidéki magyar felelőssége eldönteni, hogy egy erős közösség része kíván-e lenni, amely érvényesíteni akarja és tudja a jogait, vagy egy belső feszültségekkel gyengített közösségé, amelyet őszi falevélként fúj szét a legkisebb szellő is."

Fotó: MKP facebook-oldal

Sólymos László, a Híd új elnöke is üdvözli a pártok ilyenbeli közeledését, felhívta a figyelmet azonban a Híd sokszínűségére, és arra a tényre, hogy a közös formációt csak a ruszin, roma és szlovák párttagokkal együtt tudja elképzelni. Érdekes lesz figyelni a Híd pozícióját, mennyit enged majd, illetve mennyire fog harcolni a saját identitásáért.

"Egy nehéz út elején állunk. Tudjuk, hogy az ez út nehéz lesz, de nem lehet hosszú. Nagy a felelősségünk.Ez az igyekezet ugyanis nem az első, de nagy a valószínűsége annak, hogy az utolsó. Az utolsó azért, mert az embereknek elegük van a képmutató próbálkozásokból, azért, mert a társadalom és a politika is máshol tart, mint 20 éve vagy akár 1O éve. És valószínűleg az utolsó azért, mert világlátástól függetlenül, most mindenki, aki itt áll, megértette, hogy csak akkor tudunk tenni az emberekért, ha létre hozzuk az egységet. Egységet a sokféleségben, ami nem jelentheti az arculatunk elvesztését, az értekeink megtagadását, hanem éppen ellenkezőleg, ez adja az erőnket: a SOK-SZÍ-NŰ-SÉ-GÜNK."

Fotó: Paraméter, Cséfalvay Á. András

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke igyekezett óriásként eladni törpepártját, facebook bejegyzésében a mozgalomnak tulajdonítja a sikert, hogy tegnap egyátalán asztalhoz tudtak ülni a felek. Érdekes lesz figyelni az Összefogás helyezkedését, ha létrejön a közös formáció, ők lehetnek a mérleg nyelve vitás döntésekben.

"Az első lépés. A neheze csak ezután jön. A felvidéki magyar társadalom rendkívül megosztott, egy éve valljuk, hogy ezt a megosztottságot fel kell számolni.
356 nappal ezelőtt azért alakult az Összefogás, hogy ezt megtegye. Hogy egy listára terelje a magyar pártokat és politikusokat. Most is ezt tesszük, szintet lépve: nem csak egy listára, de egy mozgalomba kell összegyűjteni a tenni akaró magyar embereket.Komáromban erről írtunk alá szándéknyilatkozatot, amiben a legfontosabbat leszögeztük és vállaltuk: egy közös magyar párt lesz."

Címkék: memorandum, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.