2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Június 15. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: Infocsallóköz

Így birkózott meg a koronavírus okozta problémákkal a Vámbéry gimi (VIDEÓ)

Így birkózott meg a koronavírus okozta problémákkal a Vámbéry gimi (VIDEÓ)

Valkai Anettel beszélgettünk, aki 2019 júliusában vette át a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin gimnázium vezetését.

Az igazgatónő valószínűleg sosem gondolta volna, hogy az első tanévében egy világjárvány állította akadályokkal kell majd megbirkóznia.

Az interjúból kiderül:

  • Milyen segítséget kaptak a fenntartó, illetve az állam részéről?
  • Milyen alapvető problémákkal járt az átállás az online oktatásra?
  • Milyen formában folyt a tanítás a Vámbéry gimiben?
  • Mi haszna az utolsó hétnek?
  • Hogy folyt a tanár-diák-szülő kommunikáció?

A teljes interjú a videó alatt olvasható

Egyik napról a másikra zárt be az egész ország. Mennyire kommunikálták a felelős szervek az iskolák felé, hogy ez meg fog történni? Kaptak metodikai útbaigazítást, vagy az iskolák magukra voltak utalva?

Igen, egyik napról a másikra történt. Az első segítő kezet az iskola fenntárójától kaptuk. Nagyszombat megye állandó kommunikációs kapcsolatot tartott fenn a saját iskoláival, az iskolák igazgatóival és útmutatókkal látott el minket, hogy hogyan és miképp lépjünk.

Tehát, az átállás egy központi rendszer szerint működött?

Igen, a minisztérium által kiadott határozatok alapján magát az útmutatót a fenntartótól kaptuk és állandó kapcsolatban voltunk azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan oldjunk meg. Ilyen volt például a “home office”.

Milyen problémák merültek fel?

Az alap probléma az volt, hogy a munkatörvénykönyv sem tér ki erre az ilyen alkalmazotti viszonyra. Elsősorban munkajogilag kellett megoldani ezt a problémát. Ezt követően a pedagógusok napi 7,5 órában készültek fel az online oktatásra.

Mennyire tudták tartani a tempót a tananyaggal? Van lemaradása a diákoknak?

Az egész időszakban, két-három hetente gyűléseket tartottunk, egyeztettünk a pedagógusokkal és biztosítottam számukra a megfelelő felszerelést. Kaptak szolgálati laptopot, illetve diákjaink nagyon jól fel vannak szerelve technikával, tehát mindenki tudott csatlakozni az online oktatáshoz. Biztosítottuk az Office Teams-t, amin keresztül eljuttattuk a leckét és a későbbiekben Zoom-on keresztül online órákat tartottunk, illetve feleltettünk. Az iskolaprogramban vannak különbségek a klasszikus tananyaghoz viszonyítva, de egyeztettük a tantárgybizottságokkal, hogy átdolgozzuk azt. Azokat a hiányosságokat, amelyek kialakultak, a következő évben, ha szükséges, akkor feltöltjük. Azokat a tananyagokat, amelyek kisebb mennyiségi oktatást igényelnek, lecsökkentjük.A második évfolyamban például nem volt szlovák nyelvű társalgás A következő évben már a második évfolyamban is lesz, hogy a szlovák nyelv kommunikáció részét át tudjuk venni a diákokkal.

Milyen haszna van annak, hogy az utolsó hétre visszahívják a diákokat az iskolába?

Még nem tudjuk pontosan, hogy belépnek-e a diákjaink 22-én. Értesítettük őket a weboldalunkon. Ugyanis a miniszter úgy adta ki a határozatot, hogy 22-től a diákok számára önkéntes módon látogathatók a középiskolák. Az iskola megnyitása a fenntartón múlik. Nagyszombat megye döntésére várunk, amely alapján megtörténhet, hogy mi csak 29-ére és 30-ára nyitunk ki.
A fenntartónak kell dönteni, figyelembe kell venni azt, hogy valamelyik iskolának van kollégiuma, és például az iskolakonyha ellátottságát is. Ezeket a szempontokat fogja mérlegelni a fenntartó és ez alapján fog dönteni az összes iskolájával kapcsolatban.

Mi a véleménye arról, hogy egy egész évfolyam lényegében “ingyen” leérettségizhetett. Az érettségi önkéntes alapon működött. Jó döntés volt ez Ön szerint?

Megmondom őszintén, a diákjaink nagyon várták az érettségit. Március 9-én voltak utoljára iskolában és március 17-én kezdődtek volna az írásbeli érettségik. Sajnos, a koronavírus miatt ez a döntés született, ami egy magas fokú óvintézkedés volt. Végülis nem ingyen kapták, mert az elmúlt 4 évi tanulmányi eredményei alapján egy átlagolt érettségi eredmény lett felajánlva. Aki nem fogadta el, az érettségizhetett. A szabadon választható tantárgyakból 21 diákunk érettségizett.

Térjünk át egy aktuálisabb témára. Magyarországon nagy port kavart annak a tanárnak az esete, aki egy vasalódeszka segítségével mutatta be a különböző úszásnemeket, amiért elmarasztalta őt az igazgató és a tankerület vezetője is. Ön szerint ez túllép egy bizonyos határt? Mik azok a határok, amiket egy tanárnak be kell tartania?

Megmondom őszintén, nem ismerem a konkrét esetet. Az biztos, hogy (a Vámbéry gimnáziumban, szerk.) minden pedagógust tájékoztattunk a módosított munkaszerződéssel kapcsolatos feltételekről. Szintén tájékoztattuk az adatvédelmi szabályzat módosításáról, ezek be kellett tartaniuk. Visszajelzéseket kaptam a szülők, diákok és a pedagógusok részéről az online oktatással kapcsolatban arról, hogy mennyire elégedettek, mit módosítsunk és hogyan legyünk minél hatékonyabbak.
Tanáraink egyrészt óravázlatot készítettek és előkészítették a tananyagot, amit online átküldtek. Adminisztrátorként tudtam ellenőrizni a tananyagokat. A tanárok különböző platformokon keresztül online órákat tartottak, ahova bekapcsolódott az egész osztály, amiről készült kép. Ezt szintén átküldték.

A gyerekek fegyelmezettek voltak? Ott voltak az online órákon?

Voltak apróbb hiányosságok megtörtént, hogy valamelyik diák nem tudott csatlakozni az órához, vagy nem tudta elküldeni az anyagot. Ennek elsősorban technikai okai voltak. Ezt a diákok jelezték az osztályfőnöküknek, aki továbbadta az információt a pedagógusnak.

Készítette: Lelkes Levente

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.