2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 19. 09:16, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Időjárás: Miért tűnik a február inkább áprilisnak?

Időjárás: Miért tűnik a február inkább áprilisnak?

Február végén várhatóan hűvösebb levegő érkezik Szlovákia területére. Az azonban még nem világos, hogy milyen mértékű lehűlés várható.

Sem a Gyertyaszentelő napja, sem a Valentin-nap, amelyek a múltban olyan ünnepek voltak, amikor hidegfront uralkodott, idén nem hozott igazi februári hideget.

"Az elmúlt héten folytatódott az év ezen időszakához képest nagyon meleg időjárás. A napi átlaghőmérséklet ebben a februárban megfelel a márciusi és áprilisi értékeknek" - mondta Pavel Matejovič klimatológus a teraz.sk-nak.

Hozzátette, hogy február első felének pozitív hőmérsékleti eltérése a hosszú távú átlagtól Ógyallán elérte a 9 °C-ot, ami mindössze 1 °C-kal kevesebb, mint az áprilisi átlaghőmérséklet.

"Ami a fagyot illeti, a kivételesen meleg időjárás ott is letette névjegyét. Ógyallán például ebben a hónapban mindössze két napon fordult elő fagy, a minimumhőmérséklet -1,7 °C-ot ért el. A fagyos napok, azaz a 0 °C alatti hőmérsékletű napok száma február első felében alacsonyabb volt, mint az áprilisi átlag" - mondta a klimatológus.

A délibb szélességeken kivételesen meleg időjárás uralkodik. Marokkóban például szerdán 36,6 °C-ot mértek Marrakesh közelében, ami megdöntötte az észak-afrikai országban mért legmagasabb februári hőmérséklet országos rekordját.

Ezzel szemben az Északi-sarkkörön túl, például Lappföldön súlyos fagyokat is észleltek. Finnország északi részén kedden -34,2 °C-ra csökkent a hőmérséklet.

Szlovákiában az előrejelzések szerint ezen a héten is folytatódik a meleg időjárás.

"Az idei február így a meteorológiai mérések történetének legmelegebb februárjára pályázik a területünkön. Az eddigi legmelegebb február hazánkban 1966-ban volt, akkor 6,5 °C-os havi átlaghőmérsékletet mértek Ógyallán. Az idei február ezt akár 2 °C-kal is felülmúlhatja, de ez majd attól függ, hogy alakul az időjárás a hónap végén" - magyarázta Matejovič.

"A meteorológiai modellek már régóta azt jósolják, hogy a magasabb szélességekről érkező hűvösebb levegőnek február végén kell elérnie minket. Jelenleg azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy a lehűlés milyen mértékben érvényesül. A várhatóan hozzánk érkező levegő azonban nem a szibériai térségből érkezik majd. Inkább hideg tengeri levegő lesz, amely inkább a hegyvidéken lesz erőteljesebb, az alföldön pedig február végén várhatóan 8-10 °C-os maximumot érhet el" - jósolta a klimatológus.

Az átlagon felüli meleg februárnak is köszönhetően az idei tél (vagyis a decembertől februárig tartó időszak) valószínűleg a 2. legmelegebb lesz a meteorológiai mérések történetében hazánkban. Amennyiben az időjárás a hónap második felében ismét inkább az áprilist, mint a februárt idézi, a 2023/24-es tél akár a csúcsra is kerülhet.

Előrejelzés a következő 5 napra:

FEBRUÁR 19., HÉTFŐ
Változóan, fokozatosan erősen felhős idő lesz napközben, több helyen esővel.
Minimális hőmérséklet: 0 és 6 °C között.
Maximális hőmérséklet: 5° és 11°C között
A délnyugati szél 1 és 5 m/s közötti sebességgel fúj.

FEBRUÁR 20., KEDD
Többnyire erősen felhős, északon helyenként felhős idő, időnként előfordulhatnak záporok is.
Legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 6 °C között.
Maximális hőmérséklet: 5° és 11°C között
Északnyugati szél 1 és 5 m/s között

FEBRUÁR 21., SZERDA
Részben felhős vagy felhős idő.
Minimális hőmérséklet 0° és 6°C között.
Maximális hőmérséklet: 5° és 11°C között
Északnyugati szél 1 és 5 m/s között

FEBRUÁR 22., CSÜTÖRTÖK
Derült vagy részben felhős idő.
Minimális hőmérséklet -1° és 6°C között.
Maximális hőmérséklet: 6° és 13°C között
Északi szél 2-7 m/s között

FEBRUÁR 23., PÉNTEK
Borult vagy felhős idő, sokfelé esővel.
Minimális hőmérséklet 3° és 9°C között.
Maximális hőmérséklet: 6° és 14°C között
A déli szél sebessége 2-6 m/s

Forrás: teraz.sk

Címkék: február, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.