2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 25. 11:39, csütörtök | Kzélet
Forrás: Refresher.sk

Időjárás: Lecsap a Jitka szélvihar

Időjárás: Lecsap a Jitka szélvihar

Mindhárom szintű figyelmeztetés érvényben van ma Szlovákia területén.

A JITKA nevezetű alacsony nyomású légtömeg csapadékot, hónyelveket és erős szelet hoz Szlovákia területére a mai nap folyamán - figyelmeztet az iMeteo.

A csütörtöki nap folyamán Szlovákiában erősen felhős lesz az ég, különösen délen és a Szepességben. Több területen is jelentkezhet csapadék. 600 méteres tengerszint feletti magasságtól havazás várható. Az ország északi részén viszont már 400 méteres tengerszint feletti magasságtól fog havazni. Záporok csak szórványosan fordulnak majd elő Dél-Szlovákiában.

Csütörtökön reggel a liptószentmiklósi, poprádi és breznóbányai járásokban az 1 800 méter feletti magasságban szélviharok és orkán erejű széllökések várhatóak. Délelőtt harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, később ez másodfokúvá enyhül. A hírről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a honlapján.

Észak-Szlovákia más járásaiban is hegyvidéki szélre lehet számítani, ott péntek (január 26.) reggelig másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A hegygerinceken a szél helyenként 135-160 kilométer/órás, illetve 90-105 kilométer/órás átlagsebességű széllökéseket is elérheti.

A másodfokú szélriasztás a nap folyamán Nyitra, Nagyszombat és Pozsony megye legtöbb járására, valamint a breznóbányai, a késmárki és a poprádi járásra is érvényes. Nyugat-Szlovákia többi járásában elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Észak-Szlovákiában, különösen Zsolna és Eperjes megyében hónyelvek, kivételesen hótorlaszok is kialakulhatnak. A námesztói, alsókubini, turdossini, csacai és zsolnai járásokban 600 méter feletti magasságban tíz-tizenöt centiméternyi új hó hullhat.

Forrás: refresher.sk

Címkék: időjárás, szélvihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.