2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 12. 19:03, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Rózsár Vince

Idén első alkalommal ülésezett a dunaszerdahelyi képviselőtestület

Idén első alkalommal ülésezett a dunaszerdahelyi képviselőtestület

Megtartották Dunaszerdahelyen a 2022-es év első képviselőtestületi ülését, amelyen az aktuális – elsősorban a járványügyi rendeletekkel kapcsolatos – kérdések kerültek terítékre.

Az újév első ülését Hájos Zoltán polgármester nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket. A testület több stratégiai tervezetről is tárgyalt, valamint általános rendeleteket fogadtak el. Előrelépés történt az Északi lakótelepet és a város keleti részét összekötő út kérdésében is, itt több fontos döntés született. A képviselőtestületi ülésről készült beszámolót Rózsár Vince, a dunaszerdahelyi.sk városi portál munkatársa készítette.

„A tavalyi utolsó két testületi ülés határozatai teljesítésének ellenőrzése után több, a város fejlődése szempontjából fontos földterületről esett szó. A város központjában lévő Szent István tér megújulásához szükséges egy területet egy másik, a megye tulajdonában levő parcellára cserélni, illetve a közeljövőben, a városban kiépülő süllyesztett hulladéktárolók elhelyezésével kapcsolatban a város a Municipal kft. részére ad bérbe egy 22 m2 földterületet.

Mivel a város központját elkerülő, az Északi és a Keleti lakótelepeket összekötő, részben már megépült átkötő út Sport utca és Kisudvarnoki út közti részének megépítéséhez szükséges egy gázvezeték áthelyezése, erről is döntés született, majd szintén az összekötő úttal kapcsolatos tereprendezés ürügyén fák kivágásának feltételeiről is rendelkeztek a képviselők.

Hájos Zoltán polgármester elmondta, a tervezett út hatalmas segítség lenne a város legnagyobb lakótelepe számára – főleg a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején –, mivel nagy mértékben tehermentesítené a jelenleg leterhelt Gyurcsó István utcát. A város tulajdonát képező földterületet, valamint a készülő út szélességét, a mellette kiépülő járdát és bicikliutat is figyelembe véve másképp nem oldható meg az építés, csupán a Sport utca és a Kisudvarnoki út közti fák kivágásával – mondta el a polgármester. Bachman László képviselő ezt azzal egészítette ki, hogy az említett erdősáv fáinak nagy része harminc-, negyvenéves, és nagyon sok közülük már veszélyt jelent az arra közlekedőkre, annyira rossz az állapotuk, sőt, több közülük már teljesen ki is száradt.

Hájos Zoltán hozzátette, hogy a fák eltávolítása után természetesen pótolják a kivágott zöldet, a központi városi parkban a kivágottak számának többszöröse kerül telepítésre.

A Központi Városligettel kapcsolatban A. Szabó László alpolgármester beterjesztése alapján módosult a korábban elfogadott határozat. A módosítás következtében egyszerűbbé válik a jövőbeli versenypályázat lebonyolítása.
A 2019-ben meghozott, a taxiszolgálatás részleteiről szóló általános rendelet ellen emelt kifogást a taxis vállalatok megkeresésére az ügyészség. Az ügyészi óvással kapcsolatos képviselői döntés értelmében a város módosítja a rendelet azon passzusait, amelyek az ügyészség leirata szerint túlmutatnak a szolgáltatásról szóló törvényen.

Született egy hiánypótló szabályozás a városi zöldövezet gondozásáról és a közterületeken álló fák védelméről is. Az elfogadott általános rendelet azért is jelentős, mert egyre fontosabb és égetőbb kérdés a környezet védelme.
Már a 2022-es városi költségvetés tavalyi elfogadásakor is szó volt róla, hogy a képviselő-testület idei első ülésén újratárgyalja a városi alapítású oktatási és nevelési intézmények működési és bérezési költségeit. A központi költségvetés irányszámai alapján ezúttal már pontosan meg lehetett határozni ezen pénzeszközök nagyságát, a szakbizottsági javaslat alapján a testület el is fogadta a beterjesztett javaslatot.

Az előttünk álló öt évre szóló Szociális szolgáltatási közösségi terv olyan stratégiai dokumentum, mely a jövőre nézve fontos alapot szolgáltat a város által benyújtandó országos, kistérségi vagy akár Európai Uniós pályázatok kidolgozásához.
Puha György, az illetékes szakbizottság elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, a városi hivatal által működtetett összes szolgáltatást magába foglalja ez a tervezet, mely többek közt a stratégiai célokat fogalmazza meg. Mint mondta, négy kiemelt csoport alkotja a közösségi terv gerincét, mégpedig a gyermekes családok, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok, valamint az idősebb korosztály.
A szociális szolgáltatási tervhez hasonlóan a 2022-2027-es időszakra készített Gazdasági és szociális fejlesztési programot is elfogadták a jelenlévő képviselők, mivel ez is stratégiai fontosságú, az előremutató városi fejlesztéseket figyelembe vevő tervezet.

Mindkét elfogadott dokumentum esetében igaz az is, hogy a jövőben, az aktuális körülmények ismeretében módosíthatók.

A tavalyi Szladits Károly-emlékév mintájára a képviselők a Biró Márton Polgári Társulás kezdeményezésére a 2022-es esztendőt Kondé-emlékévvé nyilvánították. A Kondé család jelentősen formálta a város gazdasági és szellemi fejlődését, ezért fontos, hogy szellemiségük megmaradjon, a fiatalabb generáció pedig megismerhesse tevékenységüket. Mivel a Pókateleki Kondé család őse 680 esztendeje, 1342-ben szerezte meg a mai Sárga kastélyt is magába foglaló területet, ez a történelmi esemény szolgáltat apropót különböző aktivitások megszervezéséhez.

A 28. képviselő-testületi ülés végén a képviselők a polgárok kéréseit, kérdéseit tolmácsolták, melyekre mindannyian kielégítő választ kaptak.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.