2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Július 17. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: TASR

Matovič elnézést kér minden tisztességes diáktól, de még nem mond le

Matovič elnézést kér minden tisztességes diáktól, de még nem mond le

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő elnézést kért minden tisztességes diáktól, akik semmilyen módon nem csaltak a tanulmányaik alatt - írja a TASR.

Elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról akkor mond le, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét. Ezt a közösségi oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben fejtette ki, reagálva a diplomamunkájáról közölt információkra.

„Őszintén, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban nem idéztem-e valamit, illetve hogy mennyit idéztem. Ha ez így van, elloptam valamit, ami nem volt az enyém, tehát ezen a téren de facto tolvaj vagyok, ami szomorú, és egyáltalán nem válik a dicsőségemre” – olvasható a kormányfő bejegyzésében, mellyel a Denník N által feltett kérdésekre reagált.

Matovič egyben elismerte, hogy az egyetemi tanulmányai utolsó két évében lemásolt dolgokat, ami miatt valószínűleg vissza kellene adnia a titulusát. „Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket” – zárta Matovič.

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke szörnyű szégyennek nevezte azt, ami Matovič diplomájáról kiderült. „Nem akarom, hogy Fico vagy Pellegrini visszatérjen, pláne nem, hogy a fasiszták jöjjenek, de ez szörnyű szégyen. Elnézést. Sajnálom, ami az elmúlt három hétben történt" - írta a közösségi hálón. „Csak azt tudom, hogy kezdenem kell ezzel valamit. Ez az a politikai kultúra, amit akartunk? Így néz ki a felelősségvállalás? Hát nem jutottunk messzire" - tette hozzá.

Veronika Remišová, a Za ľudí alelnöke, beruházásokért, regionális fejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter azt mondta, meggyőződése, hogy a koalíció egyes tagjainak 20 évvel ezelőtti egyéni kudarcai nem nyithatják meg az utat olyanok előtt, akik – a Za ľudí tagjaitól eltérően – csendben szemet hunytak az ugyanilyen cselekedetek felett. Kijelentette, pártja mindent meg fog tenni, hogy ne ismétlődhessen meg az, mint Danko, Kollár, Gröhling és Matovič elkövetett a diplomamunka írásakor, és hogy az ilyesmi büntethető legyen. „A személyes felelősségvállalás nem működik. Lehetséges, hogy még több hasonló esetre fog fény derülni, ezért rendszerszintű megoldásra van szükség" – írta a politikus a közösségi hálón. Ugyanakkor felszólította a koalíciós partnereket, hogy az oktatás minőségének javítását sorolja a kormány a prioritások közé.

„Az SaS-nek meg kell fontolnia az összes lehetőséget és konzultálnia kell a képviselői klub és a párt tagjaival" – válaszolta a TASR megkeresésére Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

A médiában megjelent információk szerint a miniszterelnök adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.