2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Szeptember 19. 10:51, szombat | Helyi
Forrás: TASR

Huszonöt év után újra megnyílt Pozsonyban a legendás Salvátor-patika

Huszonöt év után újra megnyílt Pozsonyban a legendás Salvátor-patika

POZSONY, szeptember 19. – A főváros 25 év után újra megnyitja a nagyközönség előtt az úri utcai (Pánska) legendás Salvátor patikát.

A régi gyógyszertár termeiben szombattól olyan fényképek tekinthetők meg, amelyek igyekeznek felidézni a kor hangulatát. A kiállítás továbbá bemutatja azokat a felbecsülhetetlen bútorokat és tárgyakat, amelyeket a patika termei rejtettek anno.
Pozsony városvezetése már korábban megnyitotta volna a gyógyszertár kapuit, a tulajdoni jogok kapcsán felmerült problémák azonban nem tették ezt lehetővé. Idén nyáron azonban sikerült rendezni a vitás kérdéseket, és az épület így teljes egészében a város tulajdonába került. Az 1904-től létező épület egy ikonikus objektumnak számít Pozsonyban, ezért a város úgy döntött, hogy a kor szellemét kedvelők számára újra elérhetővé teszi.

A patika berendezése és bútorzata 1727-ben készült, amikor a Pozsonyban működő jezsuita rend saját, káptalan-utcai (Kapitulská) épületében rendezett be egy gyógyszertárat. Később a patikát, berendezésével együtt áthelyezték az úri utcai Csáky palotába, tehát a mostani, Salvátor-ház szomszédságában lévő épületbe. Az egész 19. században itt folytatta működését egészen addig, amíg a 20. század elején egy Rudolf Adler nevű pozsonyi polgár fel nem vásárolta a bútorzatot.

Adler 1904-ben a Kittler és Gratzl nevű céget kérte meg egy bérlakás felépítésére az Úri utcában, amely a Salvátor-ház nevet kapta. Az újdonsült tulajdonos pedig ezekbe a helyiségekbe vitette át a korábban megvásárolt bútorokat. A „rendelőt”, azaz a fő munkahelyiséget vagy műhelyt kerámiacsempékkel díszítette ki, amely a mai napig fennmaradt eredeti formájában. Az Adler-házban működő patika 1904-től szolgálta ki a város lakóit a monarchia, a Csehszlovák köztársaság, a Szlovák állam és a szocializmus idején is. Működését 1995-ben függesztette fel privatizációs okokból. Mind a patika, mind annak berendezése magánkézbe került, utóbbit tulajdonosa egy másik városba szállíttatta. A kiállítás október 31-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 között várja az érdeklődőket. A belépés díjtalan.

Címkék: patika, pozsony, Salvátor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.