2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Január 05. 16:07, csütörtök | Kzélet
Forrás: interez.sk

Húsz nap szabadságból 138 szabadnap? Áttekintő a 2023-as ünnepekről

Húsz nap szabadságból 138 szabadnap? Áttekintő a 2023-as ünnepekről

2021-ben húsz nap fizetett szabadságból 132, tavaly pedig 135 szabadnapot tudtunk varázsolni.

2023-ban a hosszú hétvégék miatt kiszakad a zsák, azaz 138 nap szünet jut azoknak, akik ügyesen tervezik be a szabadságaikat.

Egy év 365 napból áll, de ha ezt a számot összehasonlítjuk azzal a 20 nap szabadsággal, amivel a dolgozó emberek általában Szlovákiában rendelkeznek, akkor ez egyáltalán nem hangzik jól. Mi lenne, ha a 20-as szám helyett azt mondanánk, hogy idén akár 138 szabadnapot is kaphat?

Mindazonáltal a tervezés is fontos – elvégre 4 egymás utáni szabadnapot jobban élvez az ember, mint egy napot bármikor az évben. Az interez.sk munkatársai készítettek egy nagy áttekintést, amely megmutatja, hogyan hozhatja ki a legtöbbet viszonylag kevés fizetett szabadságból.

Olyan munkavállalót vettek figyelembe, aki általában nem dolgozik hétvégén, és négy hét (20 nap) szabadságra jogosult – azaz 33 évnél fiatalabb, nem gondoskodik tartósan gyermekről, vagy nem oktató vagy kutató.

Január - 10 nap szünet

Munkaszüneti napok és ünnepek:
Január 1. (vasárnap) – a Szlovák Köztársaság megalakulásának napja
január 6. (péntek) – Vízkereszt (Három Királyok)

Az elmúlt ünnepek és a Szilveszter hétvégére estek. Ugyanez a helyzet a Szlovák Köztársaság napjával is, amelyre vasárnap emlékezünk. Nem kell viszont kétségbe esni, mert az újév kezdete ennek ellenére kellemes lesz. Az idei év első péntekét munka nélkül élvezhetjük, ráadásul hosszú hétvégének nézhetünk elé. Januárban összesen 10 szabadnapot kapunk, beleértve a hétvégéket is.

Február – 8 hétvégi nap

Az év második hónapja a legrövidebb, és nem hoz ünnepeket. A 2023-as év nem szökőév, tehát csak 28 napból áll az idei február. Ennek ellenére négy hétvégére számíthatunk, ami összesen 8 szabadnapot jelent. Ha más szemszögből nézzük, akkor a hónap közel egyharmadát tölthetjük munkakötelezettség nélkül.

Március – 8 hétvégi nap

A februárihoz hasonló a helyzet márciusban, amikor is négy hétvége és nyolc szabad nap vár ránk. Nem kell azonban elkeseredni a következő hónapokban több szabadidőt élvezhetünk majd.

Április – 16 szabadnap (4 nap szabadsággal)

Munkaszüneti napok és ünnepek:
Április 7. – Nagypéntek
Április 10. - Húsvét hétfő

Április öt hétvégét is hoz, ami 10 szabadnap alapból. A második héten Nagypéntekre és Húsvét hétfőre emlékezünk, ami négynapos hosszú hétvégét jelent. Ha ebben a kellemes tavaszi szezonban nyaralni vágyunk és húsvét előtt vagy után 4 nap szabadságot feláldozunk, akkor összesen 8 szabad nap vár ránk egymás után, ami lehetőséget ad egy hosszabb kirándulás eltöltésére. Az ünnepeknek köszönhetően ebben a hónapban akár 16 szabadnapot is élvezhetünk majd.

Május - 10 nap szünet

Munkaszüneti napok és ünnepek:
Május 1. (hétfő) – a munka ünnepe
Május 8. (hétfő) – A fasizmus feletti győzelem napja

A jó hír az, hogy a májusi ünnepnapok idén hétfőre esnek, ami azt jelenti, hogy két hosszú hétvégét élvezhetünk egymás után. Itt is érvényes, hogy az előző hónaphoz hasonlóan, 4 nap szabadságot vehetünk ki és összesen akár 8 szabad napot tölthetünk otthon egymás vagy máshol.

Június – 8 hétvégi nap

Júniusban már érezhető a nyár a levegőben, de ami a munkaszünetet illeti, meg kell elégednünk négy hétvégével, ami 8 szabadnapot jelent.

Július – 15 nap szünet (4 nap szabadsággal)

Munkaszüneti napok és ünnepek:
Július 5. (szerda) – Szent Cirill és Metód ünnepe

Július egy ünnepnapot hoz, ami idén a hét közepére esik. Ennek köszönhetően jól ki lehet használni a szabságokat ebben a hónapban. Két nap szabadságot vehetünk ki Szent Cirill és Metód ünnepe előtt vagy után, így ötnapos hétvégét élvezhetünk, mindössze két nap szabadsággal. Alternatív megoldásként kivehető mind a négy nap. A júliusi öt hétvégéhez ha hozzávesszük a feljebb írtakat, akkor ennek a forró hónapnak akár a felét is munka nélkül tölthetjük.

Augusztus – 10 nap pihenő (1 nap szabadsággal)

Munkaszüneti napok és ünnepek:
Augusztus 29. (kedd) – A Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulója

A Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulója idén keddre esik, szóval ha az ünnepet megelőző hétfőre szabadságot veszünk ki, akkor újra hosszú hétvégében lehet részünk. Így összesen 10 nap szabadságot élvezhetünk majd augusztusban.

Szeptember – 15 nap szabadság (4 nap szabadsággal)

Munkaszüneti napok és ünnepek:
Szeptember 1. (péntek) – a Szlovák Köztársaság alkotmányának napja
Szeptember 15. (péntek) – Hétfájdalmú Szűzanya

Májusban a két ünnep hétfőre, szeptemberben pedig péntekre esik. Ez ismét csak egy dolgot jelent: újabb hosszú hétvégéket. Ráadásul a szeptember megfelelő hónap nyaralásra, tengeri kirándulásra. Tehát ha szeptemberben kiveszünk 4 nap szabadságot, akkor 9 egymás utáni szabadnapot kaphatunk, ami ideális alkalom új élmények átélésére.

Október – 9 szabadnap

Október nem hoz ünnepnapot, viszont négy és fél hétvégére számíthatunk. A következő két hónapban azonban sokkal több pihenőt élvezhetünk majd.

November – 12 nap pihenő (2 nap szabadsággal)

Munkaszüneti napok és ünnepek:
November 1. (szerda) – Mindenszentek
November 17. (péntek) – A szabadságért és a demokráciáért folytatott harc napja

Mindenszentek napja ezúttal szerdára esik. A következő két napot ha kivesszük, lerövidíthetjük a munkahetet és meghosszabbíthatjuk a hétvégénket. November 17-e is a hét utolsó napjára napra esik, ami újabb hosszú hétvégét biztosít.

December – 17 nap szünet (5 nap szabadsággal)

Munkaszüneti napok és ünepek:
December 24. (vasárnap) – Karácsony napja
December 25. (hétfő) – Karácsony első ünnepe
December 26. (kedd) – Karácsony második ünnepe

Újra itt a december, és mivel okosan gazdálkodtunk a fizetett szabadságainkkal, van lehetőségünk még pihenőre az év vége előtt.

Vasárnap ünnepeljük Szentestét, ami azt jelenti, hogy hétfőn és kedden két karácsonyi ünnepnap vár ránk. Kivehetünk 3 nap szabadságot az ünnepek között és kettőt előttük, amivel 11 napnyi pihenőben lehet részünk.

Decemberben öt hétvége is lesz, és ha ez a cikk ihletet adott, akkor akár 17 szabadnapot is élvezhetünk az év utolsó hónapjában. Ez azt is jelenti, hogy elméletileg csak 14 napot töltenénk a munkahelyünkön decemberben.

Forrás: interez.sk

Címkék: naptár, szabadság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.