2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Augusztus 24. 18:09, kedd | Tech
Forrás: TESLA / Youtube

Humanoid robotot fejleszt a Tesla

Humanoid robotot fejleszt a Tesla

Nem zavarja Elon Muskot az önvezető autói körül kialakult botrány. A techóriás egy új, hasonló projektbe kezdett.

Miközben az illetékes amerikai hatóság a tengerentúlon a Tesla önvezető funkcióját, annak platformját vizsgálja, egyes politikusok pedig egyenesen a vállalat felelősségre vonását követelik a vásárlók félrevezetése miatt, a fejlesztők egy újabb projekttel álltak elő, amely a meglévő hálózatot kombinálná egy humanoid robottal, amely több eltérő feladatot látna el a mindennapokban. Az érdekes megoldás vegyes fogadtatásra találhat, Musk viszont biztonságos üzemelést ígér.

Az alább beágyazott videóban, valamint a vállalat hivatalos oldalán vehetjük szemügyre az eddig elhangzott részleteket, amelyek a mesterséges intelligenciával, valamint az új robottal kapcsolatosak. Az AI Day névre keresztelt, első ilyen rendezvényen, Elon Musk arról beszélt, hogy a humanoid az átlagos emberrel megegyező méretben és súllyal jelenne meg a piacon, hozzátéve, hogy ezzel nem okozna gondot annak lebirkózása, mivel azonban a prototípus felbukkanása csak a jövő évben esedékes, egyelőre a házon belüli tervekről és elképzelésekről összeállított listán futhatunk végig. Musk szerint egy saját robot legyártása a következő logikus lépés a Tesla számára, ez a meglévő hálózatra épülne, annak segítségével igazodna el önálló módon a világban, ennek előállítása pedig gyakorlatilag elkerülhetetlen, hiszen amennyiben ők nem szánják el magukat erre, valaki más fogja megtenni ugyanezt – márpedig a cég biztonságos megoldást kínál, amelytől nem kell félnünk.

A cégvezető állítása szerint a jövőben egy ilyen robot akár még a személyes barátunk is lehet, elsődleges feladata viszont a nehéz és unalmas feladatkörök ellátása lesz, így belátható időn belül a fizikai munka opcionálisan választható pálya lenne, ez pedig elvezethet az univerzális alapjövedelem bevezetéséhez és globális elterjedéséhez. Azt persze még nem tudjuk, mennyiben találnak majd megfelelő piaci keresletre, vagyis mennyiben lesz sikeres az új termék, Musk viszont türelemre int mindenkit, szerinte ezt majd meglátjuk. Kihangsúlyozza, hogy úgynevezett hasznos, illetve szűk értelemben vett mesterséges intelligenciára alapoznák a fejlesztést, amely minden tekintetben a jó ügy érdekében áll majd rendelkezésünkre, ez viszont nyilván semmire nem jelent garanciát, a kétkedőket pedig egyáltalán nem nyugtatja meg.

A Tesla Bot a 2018-ban a Google DeepMind és egyéb szereplők közreműködésével aláírt egyezmény értelmében nem célozza olyan robotok kialakítását, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberekre – erre nyújtana garanciát az elfogadható méret, súly, valamint a korlátozott sebesség. Ebben Musk szerint egy komoly morális komponens is szerepet játszik, hiszen nem megengedhető olyan gépek létrehozása, amelyek a jövőben élet-halál kérdésekben is döntéseket hozhatnának.

Címkék: robot, Tech, TESLA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.