2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Április 07. 21:37, péntek | Világ
Forrás: Teraz.sk

Hszi Csin-ping: Egy hosszú ukrajnai háború senkinek nem érdeke

Hszi Csin-ping: Egy hosszú ukrajnai háború senkinek nem érdeke

Kína és Franciaország külön közös nyilatkozatban jelezte, hogy támogatnak minden olyan erőfeszítést, amely a nemzetközi jogon és az ENSZ Alapokmányának elvein alapuló béke helyreállítására irányul Ukrajnában.

Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy senkinek sem érdeke az ukrajnai háború elhúzódása. A hírt a kínai állami média közölte péntek este a két vezető találkozójáról szóló riportban. A TASR a CNN-től és a Sky Newstól vette át az információkat.

"Minden érintett félnek és az egész világnak az az érdeke, hogy a lehető leghamarabb elérjék a tűzszünetet és a háború befejezését" - áll a közleményben. A kínai vezető hozzátette, hogy a politikai megoldás az egyetlen "helyes út".

A közlemény szerint Kína üdvözli Franciaország konkrét javaslatait az ukrán válság politikai megoldására, ugyanakkor támogatja Párizst és kész konstruktív szerepet játszani.

Mindkét ország ellenzi az atomerőművek és más nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadásokat, és megerősíti álláspontját az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával és az atomenergia békés felhasználásával kapcsolatban.

Csütörtökön Macron felszólította a kínai elnököt, hogy "térítse észhez Oroszországot" és hívjon mindenkit a tárgyalóasztalhoz. Hszi Csin-ping béketárgyalásokat szorgalmazott, de semmilyen módon nem jelezte, hogy Peking nyomást gyakorolna Moszkvára.

Forrás: teraz.sk
Borítókép forrása: Wikimedia Commons / China News Service

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.