2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Május 31. 07:57, szerda | Világ
Forrás: aktuality.sk

Horvátországban megkezdődött a nyári szezon

Horvátországban megkezdődött a nyári szezon

A Horvátországba szóló retúrjegyek ára 40 euró körül kezdődik a pozsonyi repülőtérről indulva.

Horvátország sok szlovákiai nyaraló számára kötelező célpont. Szlovákok ezrei gyűlnek össze minden évben az Adriai-tenger partján, hogy élvezzék a tengert, a napsütést, a strandokat, az esti sétákat, a bulikat és a családi összejöveteleket, amelyekhez gyakran a vendéglátóik is csatlakoznak.

A nyaralók egy része azonban az évek óta hagyományos adriai nyaraláshoz képest közlekedési módot váltott. Az autókat felváltották a repülőgépek, köszönhetően a repülőjáratok elérhetőségének. A népszerű horvátországi üdülőhelyek Pozsonyból, Bécsből, Budapestről, Krakkóból vagy a lengyelországi Rzeszówból is elérhetők.

A legtöbb utazó idén Zadarba repül, ahová a Pelikan adatai szerint a nyaralók több mint 30 százaléka tart. Dubrovnik, Zágráb, Split és Pula is népszerűségnek örvend, amelyeket Zadar egészít ki a népszerűségi rangsorban. Nem kell azonban, hogy ezek legyenek a végállomás, hiszen az említett városokból könnyen el lehet jutni komppal a népszerű szigetekre.


A retúr repülőjegyek egyébként 40 euró körüli árcédulától indulnak.

Az idő- és pénzmegtakarítást figyelembe véve nem meglepő, hogy a nyaralók a négy kereket két szárnyra cserélik. Az Adriai-tenger melletti nyaralási csomagok még 340 euró alatti áron is kezdődnek.

A Pelikán utazási irodával együttműködve áttekintést adunk három népszerű horvát szigetről, ahová sokan egy pihentető Adria-parti nyaralásra indulnak.

Krk

A legnagyobb adriai szigetet a több mint egy kilométer hosszú Krk-híd köti össze a szárazfölddel, amely 1980-as elkészültekor a világ egyik leghosszabb hídja volt, és ma is Európa egyik legfontosabb hídja.

Krk az élmények széles skáláját kínálja, és ezeréves városai, halászfalvai, jól felszerelt strandjai, eldugott öblei és a tengerparti sétányon eltöltött esték vonzzák a turistákat.

A helyi strandok minőségét a Kék Zászló díj is tükrözi, amelyet a vízminőség, a biztonság és a kiszolgáló létesítmények tekintetében szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelő strandok és kikötők kapnak. Tizenöt strand kapta meg a Kék Zászlót, a leghíresebbek közülük Vela Luka, Porporela, Zgribnica és Bunculuka.

Krk szigetére Zadarból rendszeresen komphajóval lehet eljutni. A Zadarba szóló menettérti jegyek kevesebb mint 50 eurótól indulnak Bécsből.

Cres

Cres osztozik az Adriai-tenger legnagyobb szigetének címén a szomszédos szigettel. A partvonalat öblök szegélyezik, a belvízi kikötők városai pedig a görögök, a rómaiak, majd a velenceiek letelepedésének idejéből eredeztethetők.

A szigetet egy keskeny csatorna választja ketté, amelyet a görögök és a rómaiak építettek, hogy lerövidítsék az utat. Cres északi része tölgy-, szil- és gesztenyeerdőkben gazdag, míg a déli részt legelők borítják.

A sziget legérdekesebb jellegzetessége az édesvizű Vrana-tó. Felszíne néhány méterrel a tengerszint felett van, de az alja 74 méterrel a tengerszint alatt van. Ez Európa egyik legtisztább tava, ezért a tóba való belépés szigorúan tilos. A látogatók azonban a népszerű Mali Bok, Martinšćica vagy Zdovica strandokon fürödhetnek.

Pulából rendszeres kompjárat közlekedik Cresbe. A Pulába szóló menettérti jegyek ára kevesebb mint 60 eurónál kezdődik.

Pag

Melyik Horvátország leghíresebb bulihelye? Egyértelműen a Zrće strand Pag szigetén. Ibizát idézi, és számos népszerű klubnak ad otthont, mint például a NOA, a Papaya és a Kalypso. Emellett éttermek, sportolási lehetőségek és napozás a tiszta tengerparton.

Pag azonban több, mint Zrce. Ezt bizonyítja Pag városa, ahol a turisták a helyi üzletekben vagy éttermekben pihenhetnek, miközben megcsodálhatják a város történelmi arcát. A sznorkelezés egy másik olyan tevékenység, amelyet nem szabad kihagyni a szigeten. A legjobb helyek Mandre és Potočnica üdülőhelyei vagy a Girenica-öböl.

A helyiek joggal büszkék a horvát finomságok előállítására is, a pisai sajt, a pisai bárány és a pisai só formájában. A legjobb sajtokat a belföldi Kolan faluban található Gligora sajtgyárban lehet megkóstolni és megvásárolni.

Pag szigetére Zadarból rendszeresen eljuthatunk komppal vagy busszal. A Zadarba szóló menettérti jegyek kevesebb mint 50 eurótól indulnak Bécsből.

forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.