2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. December 05. 17:27, vasárnap | Koronavírus
Forrás: HVG

Horvátország: mostantól az oltott egészségügyi dolgozókat is tesztelik

Horvátország: mostantól az oltott egészségügyi dolgozókat is tesztelik

Érdekes vizsgálatot kezdeményeztek Horvátországban, ahol jövő héttől azokat az orvosokat és egészségügyi dolgozókat is alávetik koronavírustesztnek, akik már megkapták az oltást.

A próbaprojekt célja, hogy a hatóságok kiderítsék az oltottak közötti fertőzöttségi arányt. A tervről a horvát egészségügyi minisztérium számolt be vasárnap. A tesztben öt klinikai kórház 1500 oltott dolgozója vesz részt. Az oltottakat három csoportra osztják: az elsőbe azok kerülnek, akik kevesebb mint hat hónapja kapták meg a vakcina második adagját, a másodikban a hat hónapnál régebben oltottak lesznek, a harmadik csoport tagjai pedig azok, akik már túl vannak a harmadik adag oltáson.
„A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint bár enyhül a negyedik hullám az országban, nem csökken a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma. Horvátország a második legrosszabb helyen áll a világban, jelenleg egymillió lakosra 17 koronavírusban elhunyt beteg jut,” írja a HVG.hu cikke.

Horvátországban októbertől tették kötelezővé az oltást az egészségügyi és szociális rendszerben dolgozók számára. Azoknak, akik mégsem az oltást választották, hetente kétszer tesztre kell menniük. Az eddig elvégzett 300 ezer tesztből 10 ezer bizonyult pozitívnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.