2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. Május 27. 20:00, szerda | Helyi
Forrás: Transparency International Slovensko

Homály fedi az állami támogatások elosztását

Homály fedi az állami támogatások elosztását

A Transparency International Slovensko (TIS) kritikával illette az állami támogatás szétosztásáért felelős minisztériumot.

A szervezet a koronavírus ideje alatt is a transzparens eljárást szorgalmazza, a munkaügyi minisztérium azonban továbbra is kibogozhatatlanul osztja a pénzügyi segélyt az egyes vállalatoknak.

A TIS szakértői hangsúlyozzák, hogy 10 éve működik a szabály, mely értelmében az állammal kötött minden szerződés esetén fel van tüntetve a konkrét partner neve és az összeg. Ez azonban a koronavírussal megszűnt, a munkaügyi minisztérium a támogatást minden vállalkozónak egy sablonos szerződés alapján utalja, ahol az összeg helyén 0 van feltüntetve. Ezt azzal magyarázzák, hogy a cégeknek a kimutatás alapján ítélik meg a támogatást, melyben igazolják, milyen hatással volt vállalkozásukra a vírus és annak következményei. A szerződésben tehát havonta változtatni kellene az összeget, ami a minisztérium szerint plusz adminisztratív terhet jelent a kérvényezőknek.

Transparency International szerint az átláthatóság érdekében rendszeresen, legalább havonta nyilvánosságra kellene hozni a pontos összeget, amelyet a támogatások kifizetésére fordítottak.

Összesen 46 297 vállalkozó kapott támogatást, több mint 42 millió eurót osztottak szét. A legmagasabb összeg (5,3 millió) a pozsonyi Volkswagen gyárnál landolt. Az adatok alapján a 10 legnagyobb segély közül 7 autóipari céghez került. A turisztikai szolgáltatások is jócskán kaptak támogatást az államtól, márciusban a Tatry Mountain Resorts jutott a legmagasabb összeghez, a tulajdonos J&T 301 ezer eurót kapott.

Átlagon felüli összeghez jutottak egyes elektrotechnikai üzletek, cipőgyárak, fogadóirodák és kisboltok. A magánvállalkozók esetében sokkal alacsonyabb összegek kerültek elosztásra. Márciusban a magánvállalkozók 90%-a kevesebb mint 1000 euró támogatást kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.