2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Szeptember 17. 17:50, péntek | Világ
Forrás: X99NEWS / HVG

Hollandia: két miniszter is lemondott az afganisztáni kimenekítési kudarc miatt

Hollandia: két miniszter is lemondott az afganisztáni kimenekítési kudarc miatt

A holland hatóságok azt ígérték, mindenkit evakuálnak a tálibok által kontrollált afganisztáni fővárosból. Ez nem sikerült, így két miniszter is benyújtotta lemondását.

Sigrid Kaag külügyminiszter példáját követve pénteken Ank Bijleveld kereszténydemokrata holland védelmi miniszter is lemondott tisztségéről, miután a holland parlament alsóháza bizalmatlansági indítvány fogadott el vele szemben a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálás miatt.

A hatóságok feladata az lett volna, hogy a több tucat Kabulban élő és dolgozó holland, valamint afgán állampolgárt kimenekítsék az országból. A késlekedés előtt sokan értetlenül álltak, hiszen a képviselők már hónapok óta sürgették a kormányt, mégis kudarcba fulladt az akció. A védelmi miniszter tegnap még azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs lemondania, de miután a kritikus hangok saját pártjában is felerősödtek, kénytelen volt távozni.

Sigrid Kaag csütörtökön távozott külügyminiszteri posztjáról, miután ellene is bizalmatlansági indítványt szavaztak meg. Kaagtól Tom de Bruijn jelenlegi külkereskedelméért felelős miniszter veszi át a tisztséget.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök továbbra is tárgyalásokat folytat a Kaag vezette balliberális 66-os Demokraták párttal és a kereszténydemokratákkal, hogy kisebbségi koalíciót alakítsanak ki, miután a több hónapig tartó egyeztetések a parlamenti többséggel rendelkező kormányról összeomlottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.