2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 17. 17:50, péntek | Világ
Forrás: X99NEWS / HVG

Hollandia: két miniszter is lemondott az afganisztáni kimenekítési kudarc miatt

Hollandia: két miniszter is lemondott az afganisztáni kimenekítési kudarc miatt

A holland hatóságok azt ígérték, mindenkit evakuálnak a tálibok által kontrollált afganisztáni fővárosból. Ez nem sikerült, így két miniszter is benyújtotta lemondását.

Sigrid Kaag külügyminiszter példáját követve pénteken Ank Bijleveld kereszténydemokrata holland védelmi miniszter is lemondott tisztségéről, miután a holland parlament alsóháza bizalmatlansági indítvány fogadott el vele szemben a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálás miatt.

A hatóságok feladata az lett volna, hogy a több tucat Kabulban élő és dolgozó holland, valamint afgán állampolgárt kimenekítsék az országból. A késlekedés előtt sokan értetlenül álltak, hiszen a képviselők már hónapok óta sürgették a kormányt, mégis kudarcba fulladt az akció. A védelmi miniszter tegnap még azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs lemondania, de miután a kritikus hangok saját pártjában is felerősödtek, kénytelen volt távozni.

Sigrid Kaag csütörtökön távozott külügyminiszteri posztjáról, miután ellene is bizalmatlansági indítványt szavaztak meg. Kaagtól Tom de Bruijn jelenlegi külkereskedelméért felelős miniszter veszi át a tisztséget.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök továbbra is tárgyalásokat folytat a Kaag vezette balliberális 66-os Demokraták párttal és a kereszténydemokratákkal, hogy kisebbségi koalíciót alakítsanak ki, miután a több hónapig tartó egyeztetések a parlamenti többséggel rendelkező kormányról összeomlottak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 15:48, péntek | Világ

A kilencvenes évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet az európai újautó-piacon

A félvezetők hiánya miatt kialakult visszaesés már a harmadik egymást követő hónapban csökkentette az új autók forgalomba helyezésének mértékét.

2021. Október 15. 14:32, péntek | Világ

Amerikában bányásszák a legtöbb Bitcoint

Első alkalommal történt meg, hogy az Egyesült Államok megelőzte Kínát a legnépszerűbb kriptovaluta termelésében.

2021. Október 14. 15:48, csütörtök | Világ

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

Jövőre lejár az EU egyik sikertörténete, azaz elvileg megszűnik a barangolási (roaming) díjak eltörlése. Az Európai Parlament azonban ezt nem szeretné, így következő tíz évvel meghosszabbítanák a díjmentességet.

2021. Október 14. 01:30, csütörtök | Világ

JP Morgan: a kriptovaluták értéktelenek

Legyen bármennyire is sikeres a Bitcoin, keressenek vele bármennyit a befektetők vagy a kalandorok, megítélése még mindig nagyon vitatott a bankszektorban.