2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Október 14. 14:41, szerda | Világ
Forrás: index.hu

Hollandia engedélyezné a kisgyermekek eutanáziáját

Hollandia engedélyezné a kisgyermekek eutanáziáját

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter bejelentése szerint Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát.

Ez a becslések szerint évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. A parlamentnek írt levelébe Jonge azt is belefoglalta, hogy egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére. Bár hónapokig vitáztak a kérdésről, végül elfogadták a javaslatot. A keresztény pártok élesen a módosítás ellen voltak. Jogilag csupán annyi történik, hogy kizárják a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét – tájékoztatott a távirati iroda. A szóban forgó korosztályra vonatkozóan azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról.

A 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb babák halálba segítése már legális volt Hollandiában. A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését.

Címkék: eutanázia, hollandia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.