2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. December 21. 13:37, hétfő | Életmód

Hogyan tartsuk frissen a karácsonyfát

Hogyan tartsuk frissen a karácsonyfát

Sokak számára elképzelhetetlen a karácsony friss, vágott fenyő nélkül. A kellemes illattal viszont egy kellemetlen dolog is párosul: hamar lecsupaszodik.

A Popular Mechanics utánajárt, mi kell ahhoz, hogy a karácsonyfa sokáig a lakás dísze maradjon.

1. Próbáljunk eleve frisset választani

Ez nagyon fontos, ugyanis a karácsonyfákat többnyire már hetekkel az árusítás előtt kivágják, majd nagy távolságokra szállítják. A vásárlás előtt ezért nem árt megtudni, honnan származik a kiszemelt fa, illetve mennyi idő telt el a kivágása óta. Ha több mint 3-4 hete vágták már ki, felejtős a dolog. Sok mindent elárulnak azonban a tűlevelek is: ha rugalmasak és szilárdak, akkor a fa frissnek mondható, ha viszont szárazak és törékenyek, akkor már kevésbé. További jó trükk, ha felemeled egy kicsit a fát, majd függőleges helyzetben tartva a földhöz ütögeted. Ha csak úgy záporoznak róla a tűlevelek, keresgélj tovább.

2. Vágd le az alját

Amint hazaértél a kiválasztott fenyővel, kézifűrész vagy láncfűrész segítségével vágj le egy 2-3 cm-es részt a törzséből (ha te magad ezt nem tudod megtenni eszköz hiányában, kérd meg a kereskedőt). Ez amiatt fontos, mert kivágása után a fa nedvei kiszivárognak és megszáradnak. Ezzel elzárják a pórusokat, amiken keresztül felszívná a vizet. Lehet, hogy nem árt egy fél centi átmérőjű lyukat is fúrnod a frissen levágott rész közepére, hogy a fa biztosan elegendő vízhez jusson.

3. Tedd vízbe

Amint csak tudod, tedd vízbe a fenyőt. A legjobb, ha a talpba vizet lehet tölteni, de a célnak egy vödör is megfelel (bár ez nyilván nem túl dekoratív megoldás). Egy 10 centis átmérőjű fa nagyjából 4 liter vizet szív fel naponta. Ahhoz, hogy a tűlevelek ne kezdjenek tömegesen hullani, rendszeresen ellenőrizd, hogy a karácsonyfa törzse ne száradjon ki.

4. Gondoskodj a tápanyag-utánpótlásról

A boltokban már kifejezetten fenyőkhöz szánt vízbe való tápoldatok is kaphatók. Ám mint minden másra, erre is létezik házi megoldás: a vízhez egy evőkanál kukoricaszirupot vagy cukrot kell ekevrni. Vannak, akik szerint beválhat az aszpirin is, mások viszont úgy gondolják, hogy felesleges vele vesződni.

5. Jól válaszd meg a helyét

A karácsonyfát hőforrástól és déli fekvésű ablakoktól távol ajánlatos elhelyezni, mert ezek csak felgyorsítják a száradási folyamatot. Érdemes lehet ellenőrizned a helyiség páratartalmát is: a fának a 40 százalék körüli érték az ideális. Ha a levegő túl száraz, használj párásítót.

Címkék: karácsonyfa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.