2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Június 21. 09:52, hétfő | Világ
Forrás: Wall Street Journal

Hivatalos: semmivel sem környezetkímélőbbek az elektromos autók

Hivatalos: semmivel sem környezetkímélőbbek az elektromos autók

A napokban jelent meg egy tanulmány, amely kétségbe vonja az elektromos autók által elvárt szénlábnyom-csökkenést. A gond elsősorban az akkumulátor és annak előállítási módja.

A nyersanyag-befektetésekre koncentráló, hangzatos nevű Goehring & Rozencwajg három évtizedre tekinthet vissza ezen a területen, ők elsősorban az úgynevezett contrarian, vagyis a mainstream sodrattal szembemenő, azzal ellentétes befektetői szemléletre helyezik a hangsúlyt. A napokban egy részletes anyagot tettek közzé, amely saját kutatásra épül, ebben pedig azt szögezik le, hogy az új elektromos autók alig észrevehető különbséget hoznak magukkal a szénlábnyom terén, mivel a méretes akkumulátorok előállítása, azok jellemzői, valamint elöregedése miatt (nem beszélve a felhasznált energia összetételéről és származásáról) nem lépünk előre a környezetvédelem terén. Ezzel együtt kétségbe vonják egy korábbi, a Wall Street Journal által közzétett elemzés következtetéseit, mivel szerintük az túlságosan optimista.

Utóbbi anyagban annak idején arra alapozták a kedvező számokat, hogy az akkumulátorok előállítása csaknem teljes mértékben megújuló energiával történik, ami ma még szinte soha nem így van. Ennek megléte esetén mindössze 32 ezer km megtételét követően állnánk ugyanott, mint egy belsőégésű motorral felszerelt autóval (a nagyobb súly és az akkumulátor előállítása miatt egy e-autóval eleve rosszabb szintről indulunk), viszont a G&R kutatói szerint ez valójában inkább 220 ezer km lehet, legalábbis a nagyobb hatótávval rendelkező Tesla Model 3 esetében, már amennyiben annak 82 kWh-s akkumulátorát ciklusonként 95 százalékos hatékonysággal tudjuk használni. Az egység komolyabb degradálódása nagyjából 500 ciklus után érzékelhető, ez pedig azt jelenti, hogy 220 ezer km után jelentkezik igazán a probléma, nem véletlen, hogy a gyártó 8 évig vagy 195 ezer km megtételéig vállal jótállást arra, viszont a mostani anyag szerint éppen itt jutnánk el a paritásig, vagyis mire kiegyenlítjük a karbonlábnyomot, az akkumulátort máris cserélni kell.

A lítium-akkumulátorok előállítása és cseréje tehát gyakorlatilag negligálja a remélt előnyöket, kérdés, hogy a területen fontos szerepet játszó gyártók miként reagálnak majd ezen állításra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.