2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 03. 13:54, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Hivatalos: hétfőtől nyitnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai és a végzős évfolyamok

Hivatalos: hétfőtől nyitnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai és a végzős évfolyamok

POZSONY, február 3. – Február 8-tól, azaz hétfőtől ismét megnyílnak az iskolák kapui, igaz nem minden diák ülhet vissza az iskolapadokba.

Egyelőre csak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamok), a speciális iskolák és a középiskolák végzős évfolyamai nyílnak meg. Szintén visszamehetnek iskolába az individuális tananyaggal rendelkező művészképzősök, valamint megnyílnak az egészségügyi szakközépiskolák és az azokhoz tartozó diákszállók is.

Ezt Branislav Gröhling oktatási miniszter jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján.A fiatal diákoknak nem kell részt venniük a tesztelésen, de a szülők egyik tagjának és az egész tantestületnek igen. A középiskolások esetében viszont szükség lesz negatív PCR- vagy antigéntesztre. Ez érvényes a nem pedagógusi alkalmazottakra is.

Gröhling szerint nincs szükség egy közvetlen tesztelésre a hétfői nyitás előtt, a teszteredmények érvényességének időtartamát az önkormányzatokkal egyeztetve nyugodtan meghosszabbíthatják. A tárcavezető azt is kiemelte, hogy az iskolák – az önkormányzatok közreműködésével – már megrendelték a szükséges 350,000 antigéntesztet, amelynek költségéből diákonként 5 eurónyit a minisztérium vállal át. A többit a fenntartók és az önkormányzatok állják. „Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy nem vesz részt a tesztelésen, a gyermeke pedig így nem tud visszajönni az iskolába, akkor arra a diákra továbbra is a távoktatás eddigi szabályai lesznek érvényesek, az ún. OČR, tehát a családtag gondozására kiutalt támogatás folyósítása azonban megszűnik,” tette hozzá a miniszter azzal, hogy véleménye szerint kevés ilyen esettel kell számolni.

A diákszállók továbbra is zárva maradnak, ez alól csak az egészségügyi szakközépiskolák kaptak kivételt. A járványügyi szakértők szerint a diákszállók és kollégiumok fokozott veszélyt jelentenek a vírus terjedésében. A megnyílt diákszállókban mostantól minden szobában csak egy lakó tartózkodhat. Ha a kapacitások kimerülnek, akkor a kimaradt diákoknak továbbra is távúton kell tanulniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.