2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 12. 21:22, kedd | Kzélet
Forrás: IPSOS

Hihetetlen, mennyien hisznek a zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben

Hihetetlen, mennyien hisznek a zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben

Az antiszemita előítéletek az EU keleti országaiban és Görögországban a legerősebbek. Mindez egy felmérésből derült ki, amelynek eredményeit a kedden tartott Európai zsidó szövetség éves konferencián tettek közzé.

Az adatokból kiderül, hogy a zsidókkal szembeni előítéletek a lengyel lakosság 24%-ban megvannak, őket követik a görögök 23%-kal, a szégyenletes dobogó harmadik fokára pedig sajnos Magyarország érkezett meg. Itt a lakosság 21%-a érez ellenszenvet a zsidókkal szemben – tájékoztat az AFP hírügynökség. A lengyel és görög megkérdezettek egyharmada szerint a „zsidók sosem lesznek képesek integrálódni a társadalmunkba”.

A „titkos zsidó világuralomra törő társaság” létezésében a görögök 58%-a hisz, tehát az ország fele szerint egy zsidó csoport tartja kontroll alatt a világ politikáját és gazdaságát. A konspirációs verseny második helyezettje Magyarország 39%-kal, de a harmadik helyre már sikerült bekúsznia Szlovákiának is 34%-kal. A legkevesebb antiszemita Hollandiában van, ahol a lakosság 3%-a hisz az összeesküvés-elméletekben. A felmérésben 16 EU-s ország 16.000 lakosát kérdezték meg. A 2019 végén és 2020 elején rendelt felmérést Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lettországban, Magyarországon, Németországban, Lengyelországban, Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában készítették el. Az adatok gyűjtéséért és kiértékeléséért az IPSOS ügynökség a felelős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.