2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 12. 22:17, vasárnap | Világ
Forrás: HVG • The Guardian

Hetvenöt év után kapott vissza egy nácik által ellopott festményt egy holland nő

Hetvenöt év után kapott vissza egy nácik által ellopott festményt egy holland nő

A 101 éves Charlotte Bischoff van Heemskerck hatalmas örömöt érzett, amikor az édesapjától ellopott festmény visszakerült családja tulajdonába.

Visszakapta a nácik által elrabolt festményét, Caspar Netscher 1683-ban festett portréját egy 101 éves holland nő, aki úgy döntött, elárverezi az értékes képet, hogy a bevételből a családját segíthesse - írja a HVG.hu.

Charlotte a második világháború idején csatlakozott a hollandiai ellenállási mozgalomhoz, és azóta sem vesztette el a reményt, hogy egyszer megkerül a számára felbecsülhetetlen értékkel bíró alkotás. A The Guardian szerint Netscher több műve is megtalálható a londoni Nemzeti Galériában. Mielőtt ellopták volna, a festmény Charlotte arnhemi otthonát díszítette. A nő elmondása szerint az alkotás édesapja, a gyermekorvos Joan Hendrik Smidt van Gelder egyik kedvence volt. A kórházigazgatóként is tevékenykedő apuka anno rejtőzködni kényszerült, miután megtagadta, hogy a náciknak engedelmeskedjen. A festményt a megszállás után a városi Amsterdam Bankban helyezték biztonságba, de a nácik betörtek a pénzintézet kincstárába, kifosztották és lerombolták.

“A háború zűrzavarában az alkotás nyom nélkül eltűnt, és nem is került elő 75 évig. A londoni székhelyű, rabolt európai műkincsek felkutatásával foglalkozó bizottság (Commission for Looted Art in Europe,) nyomozása megállapította, hogy a kép egy düsseldorfi galériában bukkant fel az 1950-es évek közepén, majd 1969-ben Amszterdamban elárverezték. 1971-ben egy német magángyűjtő tulajdonába került, vele tárgyaltak, míg 2021-ben a festényt vissza nem adhatták Bischoff van Heemskercknek,” folytatja a cikk.

„Lenyűgözött,” mondta a nő a Guardiannek, amikor felidézte, milyen volt megpillantani a képet. Édesapja, Joan Hendrik 1969-ben tért örök nyugovóra. “Nagyon boldoggá tette volna, ha viszontláthatta volna,” tette hozzá.

Charlotte hat hónapig őrizte a festményt, ezután átadta azt a londoni Sotheby's aukciósháznak, amely július 6-án elárverezi. A festmény kikiáltási ára állítólag 30 és 50 ezer font között mozog majd. „Öt testvérem van, nekik összesen húsz gyerekük, akik nagyon aranyosak. Sosem éreztem, hogy a festmény az enyém lenne. A családunké,” magyarázta döntését Charlotte.

Címkék: színes hírek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.