2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 15. 20:06, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Hétfőtől változnak a határátkelésre és a karanténra vonatkozó szabályok

Hétfőtől változnak a határátkelésre és a karanténra vonatkozó szabályok

POZSONY, április 15. – A kötelező karanténra vonatkozó szabályok és a határátlépés feltételei is változni fognak hétfőtől (19.4.). Az enyhítéseket ma jelentette be a Közegészségügyi Hivatal.

A TASR hírügynökséget Daša Račková, a hivatal szóvivője tájékoztatta. Azok, akik hétfő reggel hat után érkeznek Szlovákia területére, és az EU országaiból, Izlandról, Norvégiából, Lichtensteinből, Svájcból, Nagy-Britanniából vagy Észak-Írországból utaztak, többe nem kell karanténba vonulniuk. Ehhez természetesen bizonyítaniuk kell, hogy már megkapták a koronavírus elleni oltást. Itt azonban különbség lesz az mRNS alapú (Moderna és Pfizer) oltások és a vektoros (Astra Zeneca) közötti elbírálásban. Míg az előbbiek esetében tizennégy napnak kell eltelnie az első adag beoltás óta, addig az AstraZeneca esetében négy hetet kell várni az első adag beadását követően a szabad utazáshoz.

Karanténba azoknak sem kell majd bevonulniuk, akik már legyőzték a vírust és az azt követő 180 napban megkapták a vektoros oltást, ill. tizennégy nap telt el az mRNS oltás első adagjának beadása óta. Mostantól eltörlik a kormánytagok által adott kivételek lehetőségét is. Kivételt csak azok kapnak, akik házasságkötés céljából vagy temetés miatt érkeznek az országba, de negatív tesztre nekik is szükségük lesz.
Egyszerűbb lesz a tranzitutazás is Szlovákián keresztül. „Egységes szabályok lesznek érvényben mindazok számára, akik Szlovákián keresztül utaznak állandó lakhelyükre vagy éppen a szomszédos ország állampolgárai. Egyéb esetekben csak a Belügyminisztérium engedélyével utazhat valaki át az országon,” tette hozzá a szóvivő.

Címkék: karantén, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.