2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2021. November 20. 19:48, szombat | Koronavírus
Forrás: TASR/ma7.sk

Hétfőtől komoly szigorítások jönnek

Hétfőtől komoly szigorítások jönnek

November 22-én lépnek érvénybe azok a legújabb szigorítások, amelyeket a kormány csütörtöki ülésén hagyott jóvá. Eduard Heger miniszterelnök minimum három hétről beszélt.

A huszonegy nap leteltével aztán kiderül, szükség van-e további korlátozásokra, vagy minden marad a régiben. Heger szerint még az is előfordulhat, hogy a szigorítások első etapja után ismét enyhülések jönnek majd.

A legfontosabb szigorítások:
- A piros, bordó és fekete járásokban csak OTP-rezsimben lehet munkába járni. Ez azt jelenti, hogy az oltottak, a betegségen átesettek és a negatív teszttel rendelkezők járhatnak be munkába, a többieknek, ha megtehetik, otthonról kell dolgozniuk. A PCR-teszt 72 óránál, az antigén-teszt 48 óránál nem lehet régebbi. (Ez a - talán legfontosabbnak mondható - pont még további tárgyalás alatt áll. A kormányfő ugyan bejelentette a kötelező tesztelés bevezetését, de arról hivatalos határozat péntek délutánig még nem született, ahogy arról sem, ki téríti majd a tesztelés költségeit.)

- A bordó és fekete járásokban a nem létfontosságú termékeket (gyógyszereket, drogériát, élelmiszert) forgalmazó üzletek csak korlátozott idősávban lehetnek nyitva, reggel öt és este tíz óra között.

- Korlátozzák a tömegrendezvények nagyságát. Ezeken csak oltottak vagy a betegségből felgyógyultak vehetnek részt. Piros járásban legfeljebb kétszázan, bordóban százan, feketében ötvenen. Ugyanez érvényes az istentiszteletekre és a sportrendezvényekre is. Elméletileg lehetőség van OTP-rezsimben is működnie egy-egy rendezvénynek, de ebben az esetben legfeljebb hat ember vehet ezeken részt. A professzionális bajnokságok továbbra is OTP-rendszerben működhetnek tovább.

- Esküvők, lakodalmak, torok vagy más hasonló rendezvények a piros és bordó járásokban legfeljebb húsz fővel rendezhetőek meg (csak oltott, vagy felgyógyult, azaz OP-rezsim), fekete járásban teljesen be vannak tiltva.

- Az üzletek és szolgáltatások működése is korlátozva lesz. A piros, bordó és fekete járásokban csak OP-rezsimben működhetnek majd, 15 négyzetméterre egy vásárlóval számolva. OTP-rezsimben csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek lehetnek nyitva.

- A bevásárlóközpontokba a piros, bordó és fekete járásokban csak a beoltottak vagy azok mehetnek, akik átestek a betegségen.

- A fekete járásokban az éttermek csak elvitelre kínálhatnak ételt, teraszon sem lehet helyben fogyasztani. A bordó és piros járásokban csak a beoltottak vagy a betegségen átesettek ehetnek bent. A teraszokon nincs korlátozás.

- Hotelek és más szállások a bordó és piros járásokban szabadon működhetnek az oltottak és betegségen átesettek számára. Fekete járásokban karanténként, vagy hosszabb időtartamú szállásként üzemelhetnek.

A betegségen átesett kategóriába az tartozik bele, aki igazolni tudja, hogy a pozitív koronavírus-tesztje óta legfeljebb 180 nap telt.

Forrás: TASR/ma7.sk

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 16:12, péntek | Koronavírus

Koronavírus: pénteki adatok – Negatív rekord a fertőzöttek számában

POZSONY, december 3. – Szlovákiában csütörtökön a PCR-tesztek segítségével 15278 új fertőzöttet regisztráltak. Az elvégzett PCR-tesztek száma 42403 volt. Erről az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja számolt be.

2021. December 02. 18:40, csütörtök | Koronavírus

Kötelező oltás: Németországban tilos az oltatlanoknak boltba vagy kocsmába menniük

Komoly szigorítások várnak azokra, akik Németországban oltatlanként élik mindennapjaikat. A nyugat-európai országban napirendre tűzték a kötelező oltás kérdését, várhatóan februárban érvénybe is léptetik.

2021. December 02. 14:23, csütörtök | Koronavírus

Koronavírus: csütörtöki adatok – több, mint száz halott

POZSONY, december 2. – Szlovákiában szerdán a PCR-tesztek segítségével 7853 új fertőzöttet regisztráltak. Az elvégzett PCR-tesztek száma 22945 volt. Erről az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja számolt be.

2021. November 30. 11:54, kedd | Koronavírus

Koronavírus: keddi adatok – Sokkoló számok, rengeteg az új kórházban ápolt beteg

POZSONY, november 30. – Szlovákiában hétfőn a PCR-tesztek segítségével 7069 új fertőzöttet regisztráltak. Az elvégzett PCR-tesztek száma 22057 volt. Erről az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja számolt be.