2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Április 05. 11:55, hétfő | Életmód

Hét szobanövény, amely nem igényel túlzott gondoskodást

Hét szobanövény, amely nem igényel túlzott gondoskodást

Következő cikkünk azoknak szól, akik időhiány, lustaság vagy egyéb okok miatt nem tartanak igényes növényeket otthonukban.

Ha azonban Önök is szeretnék feldobni lakásukat vagy házukat egy kis zölddel, íme pár növény, amely nem igényel intenzív odafigyelést. Mint tudjuk, a legtöbb növény számára a napfény és a víz az élet alapja. Ez kell ahhoz, hogy növekedjenek, virágot bontsanak vagy legalább túléljenek. Vannak azonban olyan szobanövények is, amelyek kibírják közvetlen napfény nélkül és öntözni sem kell őket olyan gyakran.

Anyósnyelv
Modern stílusú lakások ékköve az elpusztíthatatlannak titulált anyósnyelv, amelyet húsos, keresztbe csíkos, mereven felálló leveleiről ismerünk leginkább. A legszívósabb cserepes szobanövények egyike, amely kevés gondozást is erőteljes növekedéssel hálál meg. Sem a huzat, sem a száraz levegő nem bántja, télen pedig azt is elviseli, ha kicsit hidegebb a levegő körülötte. Muskátliföldben érzi magát a legjobban.

Öntözés: jól tűri a vízmentes időszakokat, ez sokkal kisebb kihívás számára, mint a túlöntözés, amibe akár el is pusztulhat – ne öntözzük túl. Tápoldatozni elég csak a nyári időszakban.

Napfény: sem a félárnyék, sem a sötét nem bántja, de fényszegény helyen könnyen megnyúlhat. A napon is megmarad, ám ha erős, tűző nap éri, a levelei megsárgulhatnak.

Korallvirág
A legnépszerűbb szobai növények egyike, amely változatos színekben hozza virágait citromsárgától a fehéren át a korall pirosig. Két-háromévente kaktuszföldbe lehet átültetni, ha pedig szaporítanánk, akkor hajtásdugványozással tegyük ezt meg: 2-3 hónap múltán már virágoznak.

Öntözés: a talaj felszínének mindig nyirkosnak kell lennie, főleg télen, de a cserép alá tett tálkában álló vizet olyannyira nem viseli el, hogy akár el is pusztulhat tőle. A téli hónapokban nem kell külön tápoldatozni, de tavasztól kéthetenként adjunk neki tápot, mert csak így bokrosodik meg.

Napfény: szereti a világos helyet, de nem viseli el a közvetlen napsütést! Télen legalább 15°C fok melegre van szüksége. Jellegzetessége, hogy csak akkor virágzik gazdagon, ha naponta 13-14 óra hosszat sötétben áll, de ezt télen igazán nem nehéz biztosítani a számára.

Sárkányfa
Szintén a kevés gondozást jól tűrő növények közé tartozik, nyáron akár a szabadba is ki lehet tenni. Ha átültetnénk, azt májusban tegyük meg, a tavaszi időszakban lehet már tápoldatozni is. Zöld vagy tarka levelei dekoratívak, kard formájúak, virágot főleg az idősebb példányok hoznak.

Öntözés: a gyökerek rothadását és a cserépből való kidőlést is eredményezheti az, ha túlöntözzük a sárkányfát, ezért – főleg a téli időszakban – elég mértékletesen adagolni neki a vizet. Hetente egyszer elég öntözni, ám emellett – mivel nem kedveli a száraz levegőt – érdemes vízpermettel párásítani körülötte.

Napfény: cserepét állítsuk világos, de közvetlen napfénytől védett helyre, de ha félárnyékos helyet találunk neki, az sem baj. A csíkos levelű sárkányfáknak jót tesz, ha a legvilágosabb helyre tesszük a lakásban, sötétebb helyeken ugyanis visszazöldülnek a levelei.

Zizipálma, vagy zámia
A legstrapabíróbb örökzöld szobanövények egyike, folyamatosan lombosodik, könnyen szaporítható. Agglegény pálmának is szokták nevezni, ami arra utal, hogy még egy feledékeny, hanyag, kertészkedésben járatlan férfinak sem jelent gondot a virág gondozása. A trópusokról származik, ezért két ellensége van: a fagy és a huzat. Ezeket még ő sem éli túl.

Öntözés: húsos szára vizet raktároz, ezért hosszú időn keresztül elviseli a megkésett öntözéseket. Sőt, a túlzott locsolás az, ami problémás lehet: ilyenkor levelei elsárgulnak és lehullanak. Csak akkor locsoljuk, ha a talaj felső része már kiszáradt. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy ha a földlabdája teljesen kiszárad, az a zizipálma halálát okozza. Elég nyáron tápoldatozni, kéthetente.

Napfény: félárnyékos és huzatmentes helyen érzi a legjobban magát, ha tűző nap éri, levelei kifakulhatnak. A legideálisabb számára a 20 fok körül átlaghőmérsékletű szoba.

Zöldike
Strapabíró, gyorsan növő növény, amely lehajló leveleiről és lecsüngő szárairól ismert. Jól alkalmazkodik a fűtött szobához és a hideg folyosóhoz is, ráadásul minden körülmények között képes arra, hogy megtisztítsa a levegőt. A tápdús, agyagos földet kedveli.

Öntözés: télen ritkábban, óvatosan kell öntözni, tavasszal kicsit nagyobb lesz a víz- és a tápigénye. Ilyenkor akár naponta is adhatunk neki vizet és időnként permetezzük meg a leveleit, így gyorsabban fejlődik.

Napfény: elviseli a tűző napsütést és az árnyékos helyet egyaránt, ám kevés fénynél nem szívesen hoz virágot.

Pozsgafa
Egyszerűen tartható, mindent elviselő, élettel teli örökzöld növény, ráadásul, ha lehet hinni az ezotériás tanoknak, szerencsét is jelent, mert pénzt hoz a házhoz. Több méter magasra is megnőhet – szobanövényként akár 1,5 méteres példányt is nevelhetünk belőle. Az ültetéséhez kaktuszföldet válasszunk – erre egyébként gyakran nem lesz szükség, ugyanis évekig eláll ugyanabban a cserépben, a régi földjében, átültetés nélkül. Az idősebb növények még virággal is meghálálhatják a gondozást, amely igazán nem igényel sok energiát.

Öntözés: semmiképpen se öntözzük túl, mert emiatt gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki rajta. A soron következő öntözés előtt hagyjuk, hogy a földje teljesen száraz legyen, ez különösen igaz télen. Nyáron kaktuszoknak való tápoldattal erősítsük.

Napfény: legjobban a napfényes, levegős helyet kedveli, napsütötte szobában is szépen fejlődik, ha pedig teleltetjük, akkor is válasszunk világosabb (de hűvösebb) helyet neki. Ha nem kap elég fényt, megnyúlhat a növény.

Szobaborostyán
Egy növény, amely télen a hűvös lépcsőházakat, előszobákat kedveli. A kedvelt kúszónövény dús lombozatú, szinte minden felületen megtapad (tapéta, ablakkeret, házfal). Mint a legtöbb szobanövény, a tavaszi tápoldatozást a borostyán is meghálálja.

Öntözés: figyeljünk arra, hogy nedvesen tartsuk a talaját télen is (de az öntözéssel mindig bánjunk mérsékelten), időnként pedig mehet rá egy kis langyos vizű permet. Nyáron is maradjon mindig nyirkos a földje, és fontos, hogy a levelekről időről időre mossuk le a rárakódott port.

Napfény: alapvetően a világos helyeket kedveli, de óvjuk meg a tűző naptól óvjuk, mert megéghet a levele. Fény hiányában a levelek elvesztik szép zöld színüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.