2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. November 14. 00:33, vasárnap | Életmód
Forrás: VITAL

Hét körömbetegség, amely komoly egészségügyi problémákra utalhat

Hét körömbetegség, amely komoly egészségügyi problémákra utalhat

Ahogy a szemünk a lelkünk tükre, úgy egészségünkről rengeteget elárulnak a kezeink. Nem csak a forma vagy az ápoltság a fontos, hanem figyeljünk oda egyes árulkodó jegyekre, elsősorban a körmök tájékán.

Körmeink alkotóeleme a kreatin, és ezen anyag elváltozásai bizony szervi problémákra is utalhatnak, bár a legtöbb esetben sima vitamin- és ásványanyaghiányról van szó. Mit jelent, ha töredezettek a körmeink? A keresztben húzódó fehér csíkok veszélyesek? Életmód rovatunk mai cikkében ezekre és más kérdésekre keressük a válaszokat.

1.) Törékeny körmök: Leggyakoribb probléma talán a törékeny köröm. Gyakran A-vitamin, kalcium, vas, vagy biotin hiányra utal – ha felsoroltakból az optimálisnál kevesebb van a szervezetünkben az puhítja a körmöket. – Ám ebben az esetben állhat a háttérben pajzsmirigy-megbetegedés is.

2.) Fehér foltok: Gyerekeknél is gyakran előfordulnak fehér foltok a körmön. Ezek lehetnek hibás szarusodás következményei – mely részben örökletes –. Ám a nagyobb méretű foltok akár gyomor-, bélbetegségre is utalhatnak, míg a szalagra hasonlító fehér vonalak vesebetegség jelei lehetnek.

3.) Hasadt köröm: Leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a szervezet ásványi anyag pótlásra szorul, illetve H-vitamin hiányra utal. A H-vitamin más néven biotin; szervezetünk raktárait feltölthetjük belőle, ha biotinban gazdag ételeket fogyasztunk, melyben gazdag a dió, a tojássárgája, tejtermékek, hüvelyesek és a máj.

4.) Elszíneződések: Többféle háttere lehet. Gyakran körömlakk használattól sárgás lesz a köröm, ám ez ártalmatlan és amennyiben elhagyjuk az adott lakkot lenő. Barnás elszíneződést gombás megbetegedés okozhat. (Érdemes patikában beszerezhető gombaölő készítményt alkalmazni.) Bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha nem javul. Előfordul azonban, hogy szívgyengeség okozza a körmök elszíneződését.

5.) Barna szalag a körmön: Ez akár komoly bajra is utalhat, érdemes felkeresnünk egy urológust, ugyanis vesegyengeség okozhatja a barnás csíkokat.

6.) Hosszanti barázdák: Többnyire egy ártalmatlan elváltozásról van szó, a kor előrehaladtával sokasodhatnak a barázdák. Előfordulhat azonban, hogy vashiány, vagy keringés zavar áll a dolog mögött.

7.) Keresztbarázdák: Komolyan kell venni, ha ezt a jelet vesszük észre: fertőzéses megbetegedéstől alakulhat ki, vagy akár mérgezésre is utalhat. Teljes vérképet érdemes kérni, hogy a végére járhassunk.

A szép és gondosan ápolt kéz és köröm nem csupán esztétikai kérdés, hanem a jó egészségi állapot mutatója is. Szép körmöket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.