2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Május 09. 21:41, vasárnap | Magyarország
Forrás: Marton Máté

Hazafias vakcinahomály

Hazafias vakcinahomály

Mivel csábíts az országodba minél több szabadságra kiéhezett külhoni fiatalt és majdnem fiatalt? Add meg nekik a lehetőséget az oltakozásra külföldiként is!

Mit csinálj, ha előreláthatóan nagyra nő iránta az érdeklődés? Jelentsd be, hogy egyelőre magyar állampolgárság kell hozzá, amivel az érintettek döntő többsége valószínűleg nem rendelkezik. Várj, a második lépést talán mégse kellett volna, na, mindegy, most már maradhat.

Valószínűleg kortársaim és kevésbé kortársaim közt sem én voltam az egyedüli, aki nagy örömmel fogadta a lehetőséget, hogy külhoni magyarként mindössze egy 30 perces autókázás válassza el attól, hogy oltást kaphasson. Ugyan a regisztráció már országunkban is megnyílt egészen 18 éves kortól, az eddig látottak alapján nem nagy a valószínűsége, hogy bárki, aki nem tartozik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe és nem múlt még el 40 éves, túl nagy eséllyel vakcinához jutna június előtt (és ez még egy egész pozitív forgatókönyv). Bár egyelőre nem tudni, pontosan milyen engedményekben részesülnek majd országunk beoltottjai, abban azért biztosak lehetünk, hogy ha külföldre tervezünk utazni a közeljövőben, egész biztos sok fejfájástól ment majd meg, ha fel tudunk mutatni egy igazolványt védettségünkről. Ezek után érthető, hogy miért sürgölődik az a korcsoport is, akikre a betegség tünetei mérsékelten, vagy kevésbé veszélyesek.

A helyzetre való tekintettel pedig a bejelentés, ami Magyarország Kormányától érkezett nagyjából két héttel ezelőtt, igazi megváltásként érhetett sokakat. Szomszédunk ugyanis kijelentette, hogy amennyiben külföldi magyarként hajlandóak vagyunk egy laza kiruccanást bevállalni Magyarországra, teljesen ingyen kaphatunk oltást, amihez még (kapaszkodj meg) védettséget igazoló plasztikkártya is társul. Azt az elején érdemes leszögezni, hogy az, aki válogatni kíván a vakcinák közt, gyorsan felejtse el vagy a külföldi oltás, vagy a válogatás gondolatát, erre ugyanis nem lesz lehetősége. Félreértés azonban ne essék, ezt személyesen is maximálisan támogatom, nem abban a helyzetben vagyunk, hogy megengedhessük magunknak a finnyáskodást, plusz, ha egy ország elfogadta, hogy valamivel oltani fog, akkor annak oka van, szóval pánikra semmi ok.

Tökéletes ajánlat, ingyen van, közel van, akkor hol itt a bökkenő? Hát, valahol ott, hogy egyelőre a regisztráció sem úgy működik, ahogy azt a bejelentéskor ígérték. Igaz, hogy lehetőség van külföldiként regisztrálni a vakcinára, csak van egy kikötés, ami valahogy kimaradt a bejelentésből, mégpedig a magyar állampolgárság szükségessége. Tehát, ha állampolgárságunk nem magyar, márpedig a külhoniak döntő többségével ez a helyzet, és nem rendelkezünk magyarországi tartózkodási engedéllyel, márpedig a külhoniak döntő többségével ez a helyzet, akkor búcsút inthetünk mind a folyékony szabadságnak, mind a kis plasztikkártyánknak (pedig utóbbit már biztos éreztük a markunkban). A történetet tovább bonyolítja, hogy több bejelentés érkezett olyan esetekről, hogy a Magyarországon élő, magyar állampolgársággal nem rendelkező külföldiek sem kapták meg az oltást igazoló kártyát, ami nélkül elméletben képtelenek azokat a szolgáltatásokat igénybe venni, amit az oltottak már igen, ezzel több "egyszemélyes lockdown" állapotot fenntartva náluk, hiába vannak már oltás után. Mellesleg előttük is is a külhoni magyarokkal egy időben nyílt meg a regisztrációs lehetőség.

Mindent összevetve, emberi és tisztességes lépés Magyarország részéről a "vakcináció" (ha már odaát annyira szeretik ezt a kifejezést....) egy részének átvállalása, azonban addig, amíg az elmélet nem találkozik a gyakorlattal, nem megyünk sokra az efféle jólelkűséggel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.