2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 19. 15:37, szerda | Koronavírus

Hatásosnak tűnik az omikron ellen a Pfizer legújabb csodaszere

Hatásosnak tűnik az omikron ellen a Pfizer legújabb csodaszere

A Paxlovid fantázianévre hallgató orvosság az eddig elvégzett három tesztvizsgálat alapján hatásos a koronavírus omikron variánsával szemben.

A készítmény titka, hogy a többi, hagyományos vakcinával szemben a Paxlovid a tüskefehérjéket támadja. Három különálló, még nem publikált laboratóriumi vizsgálat azt mutatja, hogy a Pfizer új koronavírus ellen fejlesztett tablettája, a Paxlovid a mutációk ellenére is hatásos az omikron variáns ellen – írja a The Wall Street Journal.
Az EMA amerikai megfelelője még a múlt hónapban engedélyezte a Pfizer gyógyszerét, az orvosok azonban sietnek leszögezni: a szóban forgó tablettával helyettesíteni nem, de a kezelést kiegészíteni természetesen lehet. És mint kiderült, a Paxlovid nagy valószínűséggel megbirkózik az olyan kis tételekkel, mint a Coca Cola.
Az amerikai gyógyszerfelügyelet a múlt hónapban engedélyezte a Paxlovid alkalmazását a súlyosan veszélyeztetett covidos betegeknél. Az egészségügyi hatóságok, az orvosok és a betegek szerint a tabletta értékes kiegészítője a kezeléseknek, mivel a többi rendelkezésre álló terápiával szemben nincs szükség hozzá kórházi jelenlétre.

Az omikron megjelenése felvetette a kérdést, hogy a Paxlovid hatékony marad-e, mivel az új variáns a korábbi törzsekhez képest sokkal több mutációt hordoz, különösen a sejtek megfertőzésében kulcsszerepet játszó tüskefehérje esetében.

Több kutató viszont előzetesen is azzal számolt, hogy a Pfizer gyógyszere hatásos maradhat az omikron ellen is, mivel a többi készítménnyel szemben a vírus szaporodási képességét célozza, nem pedig a tüskefehérjét.

Egyetlen egy probléma van a Paxloviddal a cikk szerint: egyelőre korlátozott az ellátás belőle, ezért most a gyártókapacitás növelésén dolgoznak.

Címkék: gyógyszer, omikron, Pfizer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.