2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Szeptember 15. 16:41, péntek | Életmód
Forrás: startitup.sk

Hány éves korig lenne ideális abbahagyni a dohányzást?

Hány éves korig lenne ideális abbahagyni a dohányzást?

Kétségtelen, hogy a dohányzás káros. A tudósok azonban megvizsgálták, hogy mikor ideális abbahagyni a dohányzást, és meghatározták azt az életkort.

Sok dohányos tisztában van a szokás számos kockázatával, de csak kevesen képesek ténylegesen felhagyni ezzel a szokással. Sokan többször és sikertelenül próbáltak már leszokni a dohányzásról is.

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az élet mely szakaszában érdemes leszokni a dohányzásról. Bár sosem késő, van egy életkor, amikor még elkerülhető a halálozás veszélye.

Jelentősen magasabb halálozás
A tanulmány az egészségi állapot nyomon követésére használt National Health Interview Survey adatai mellett a National Death Index adataiból is dolgozott, amely az Egyesült Államokban a halálozási adatok adatbázisa.

Mint arról a ScienceAlert beszámol, az elemzés több mint 550 ezer felnőtt adatait tartalmazta. Ezek az emberek 1997 januárja és 2018 decembere között töltötték ki a kérdőíveket, és akkor 25 és 84 év közöttiek voltak.

A kutatók dohányosokkal, nemdohányzókkal, valamint olyanokkal dolgoztak, akik korábban leszoktak a cigarettáról. 2019 végére közel 75 000 ember halt meg, akik részt vettek a vizsgálatban.

Fontos, hogy azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak, a dohányosoknál nemcsak a halálozási arány volt jelentősen magasabb, hanem a rák, valamint a szív- és tüdőbetegségek aránya is.

A dohányzásról való leszokás optimális életkora
A kutatók azonban azt is megvizsgálták, hogy milyen életkorban érdemes leszokni a dohányzásról. A tanulmány kimutatta, hogy azoknál a volt dohányosoknál, akik 35 éves koruk előtt szoktak le a cigarettáról, hasonló volt a halálozási arány, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak.

Ezzel szemben azok jártak rosszabbul, akik később szoktak le a dohányzásról. A kutatás szerint azoknál a dohányosoknál, akik 35 és 44 éves koruk között szoktak le, 21 százalékkal magasabb volt a halálozási arány.

Azoknál, akik 45 és 54 éves koruk között váltottak egészségesebb életmódra, 47 százalékkal magasabb volt a halálozási arány - írja a Live Science. Érdekes módon ez a harmadik nagy tanulmány, amely hasonló következtetésre jutott.

Mindhárom elemzés arra utal, hogy a 35 éves kor lehet az optimális időpont a dohányzásról való leszokásra - különösen azok számára, akik tinédzserként gyújtottak rá először.

Az idő előtti halálozás legjelentősebb oka
Az Eurostat 2019-es elemzése szerint az Európai Unió 15 éves vagy annál idősebb lakosságának 18,4 százaléka mondta azt, hogy naponta dohányzik. Érdekes módon Bulgáriában a legkedveltebb a cigarettázás (akár 28,7 százalék), Dániában pedig a legkevésbé (11,7 százalék).

A nemek tekintetében a dohányzás a férfi lakosság körében elterjedtebb. A férfiak 22,3 százalékával szemben, akik naponta dohányoznak, a nők 14,8 százaléka naponta rágyújt egy cigarettára.

Ezeknek az adatoknak köszönhetően azt is tudjuk, hogy az Európai Unió országaiban a dohányzás az egyik legfontosabb oka az idő előtti halálozásnak. A dohányosok mintegy fele idő előtt, átlagosan 14 évvel korábban hal meg.

Soha nem késő
Természetesen érthető, hogy minél hamarabb leszokik a dohányzásról, annál könnyebb elkerülni az egészségügyi kockázatokat. Azonban, ahogy a szerzők írják a tanulmányban, az elemzésnek köszönhetően pontosabban meg tudjuk határozni a nikotinról való leszokás ideális időpontját.

A ScienceAlert beszámolója szerint azok, akik 45 éves korukig leszoktak a dohányzásról, akár 90 százalékkal is csökkentették halálozási kockázatukat, azoknál pedig, akik 35 éves koruk előtt abbahagyták, a halálozási arány szinte azonos volt a nemdohányzókéval.

Persze az életkor elérése után sincs minden veszve. Amint a tanulmányból kiderül, az idősebb korban történő leszokás még mindig csökkenti a halálozás kockázatát, csak nem olyan drámai mértékben.

Forrás: startitup.sk

Címkék: cigi, dohányzás, leszokás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.