2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Április 18. 15:51, kedd | Helyi
Forrás: Morvay Péter

Gyűlnek a kérdőjelek a készülő Dunamente Nemzeti park projektje körül

Gyűlnek a kérdőjelek a készülő Dunamente Nemzeti park projektje körül

Somorján tartotta kihelyezett ülését Nagyszombat megye Környezetvédelmi Bizottsága, amelyre ezúttal meghívást kapott Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter, valamint a tárca államtitkára, Michal Kiča is.

A rendhagyó tanácskozáson a média képviselői mellett részt vehetett a nyilvánosság is, a téma pedig a készülő Dunamente Nemzeti park kérdésköre volt.

Egyre több a kérdőjel a tárca nagyszabású terve körül, amelynek keretében egy Pozsonytól Párkányig húzódó, mintegy 21 ezer hektáron elterülő új nemzeti park jönne létre. A minisztérium március elején megkezdte az érintett járások önkormányzati szerveivel való egyeztetéseket, de másfél hónapot követően is akadnak olyan kérdések, amelyekre a tárca nem tudott egyenes vagy kielégítő választ adni. Ennek egyik oka természetesen lehetett az is, hogy a találkozó inkább tűnt elfuserált politikai kampánygyűlésnek, mint szakmai egyeztetésnek vagy a lakosság tájékoztatásának.

A somorjai kultúrházban kezdettől fogva parázs volt a hangulat. Az ülés megnyitását követő első percekben már vita alakult ki: többen sérelmezték, hogy a testület csupán négy percet szavazott meg a lakossági kérdések, ill. észrevételek közzétételére. A tájékoztatás Ján Budaj, megbízott környezetvédelmi miniszter szavaival kezdődött, aki elismételte a már korábban elhangzott információkat, egyrészt a projekt helyszíneivel kapcsolatban, másrészt pedig igyekezett aláhúzni, hogy a járás egyetlen lakosát, ill. vállalkozását sem érinti majd negatívan a nemzeti park létrejötte.

Forrás: facebook - Národný park Podunajsko

Elhangzott az is, hogy a nemzeti parkra egyebek mellett azért is szükség van, mert az Európai Bizottság a közelmúltban három eljárást is indított Szlovákia ellen az európai jelentőségű természetvédelmi területek és bizonyos veszélyeztetett fajok nem megfelelő védelme miatt. A NP egyik deklarált célja tehát a védett és veszélyeztetett fajok, valamint természetes élőhelyeik megőrzése, hatékony védelme, esetlegesen az élőhelyek állapotának javítása. Meggyőződése, hogy mind a vadászok, mind pedig a halászok megértették a felvázolt terveket és elfogadták azokat. A miniszter nem zárta ki azonban, hogy a készülő nemzeti park okozhat majd kellemetlenségeket, de ezeket azonnal oldani fogják. Elmondása szerint a somorjai találkozó is ennek apropóján jött létre.

Valamivel több konkrétumot tartalmazott Michal Kiča államtitkár kiegészítője, olyan információ azonban nem hangzott el, ami választ adott volna a fent említett csoportok kérdéseire, legyen szó a területen működő vadászokról, horgászokról, ill. a mezőgazdaságból élők jövőjét illetően. A beszédeket követően Matej Lančarič, a bizottság elnöke első körben a megjelent tagoknak adott lehetőséget kérdezni. A felszólalók többnyire a közelgő választásokra készülő pártok országos politikusai voltak, ezért (vagy ennek ellenére) érdemi kérdés, ezáltal érdemi válasz nem hangzott el. A heves, arrogáns személyeskedésektől sem mentes adok-kapok mintegy másfél órán át tartott, amely során legalább tízszer elhangzott az a javaslat, miszerint nem szabad egy ilyen horderejű kérdést politikai csatározásoknak kitenni. A dolog szürrealitásának okán így nem is térünk ki az ott elhangzottakra.

Forrás: www.obecne-noviny.sk

Miután elfogytak a “profi” hozzászólások, elhangzottak az első szakmai, ill. érdemi kérdések. Előbb Patasi Ilona, a dunaszerdahelyi agrárkamara elnöke fejezte ki aggályait a mezőgazdászok jövőjét illetően, majd pedig Lenka Matejdesová erdészmérnök tette fel kérdését, amely a járás flóráját és az azt veszélyeztető invazív fajok elszaporodását taglalta.

A Dunaszerdahelyi járási Vadászkamara és Vadászszövetség elnöke, Figura Árpád például arra volt kíváncsi, a minisztérium folytatott-e már tárgyalást a területen működő vadászok érdekvédelmi szerveivel, ill. hogy a nemzeti parkokra vonatkozó törvényből kifolyólag milyen szigorításokkal kell számolniuk a helyi vadászoknak, ill. horgászoknak és ez mennyire befolyásolja majd a tevékenységüket - megélhetésüket. Konkrét válasz nem érkezett, a pódiumon helyet foglaló környezetvédők szerint azonban ezek az aggályok nem állják meg a helyüket, mivel a területen nem élnek ragadozó állatfajok – azaz vadászokra mindig szükség lesz.

Forrás: facebook - Národný park Podunajsko

Más a helyzet a horgászok esetében. Budaj szerint a jövő hét folyamán a zsolnai székhelyű Országos Horgász Szövetség hivatalosan is a Dunamente Nemzeti park létrejöttének támogatói között lesz. Mindezt úgy, hogy az országos szerv a mai napig nem egyeztetett a horgászok dunaszerdahelyi járási szervezetével a támogatást illetően.

Figura Árpád arra a kérdésre is kitért, amely a területen található telkek tulajdonosait foglalkoztatja leginkább, azaz hogy a minisztérium miképpen szeretné összeegyeztetni saját álláspontját és a nemzeti parkokra vonatkozó törvényben leírtakat. A 360 telektulajdonost tömörítő Vajkai közbirtokosság elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy míg a tárca kommunikációjának egyik fő motívuma, hogy egyetlen érintettnek sem keletkezhet kára a nemzeti park kialakítása mentén, addig a törvény világos kereteket szab és szigorításokkal számol az egyes természetvédelmi zónák esetében.

Válaszok helyett egyre több a kérdőjel a Dunamente Nemzeti park kapcsán, és mivel nem túlzás azt állítani, hogy a minisztérium terve nincs megfelelő módon előkészítve, valamint a kommunikáció is hagy kívánni valót maga után, a park ellenzőinek tábora is egyre csak nő. Felmerül tehát a kérdés, hogy a tárcavezető tényleg komolyan gondolta-e a projektet vagy csupán a közelgő választásokra készül gőzerővel – gőzhenger módjára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.