2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Március 27. 20:21, vasárnap | Magyarország
Forrás: euronews.com

Gyűlnek a cipők a pesti rakparton

Gyűlnek a cipők a pesti rakparton

Volodimir Zelenszkij azt üzente Orbán Viktornak, hogy ha nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik Ukrajnában, akkor sétáljon el a Duna-partján lévő budapesti holokauszt-emlékműhöz.

“Vasárnap elkezdtek gyűlni a cipők, amiket az Ukrajnában történő borzalmakra utalva visznek folyamatosan az orosz háború ellen tiltakozók. Az akciót a "Jednyst" (Egység) Ukrán Egyesület szervezte azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik az orosz erők ostromolta Mariupolban vesztették életüket,” írja az euronews.com.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotása az a hatásos emlékmű a Lánchíd és a Parlament közötti pesti rakparton, ami a nyilasok egyik rémtettére emlékezteti az utókort: 1945. január 8-án 154 zsidót tereltek a nyilasok a folyópartra a svéd követség Üllői úti épületéből. Arccal a víz felé állították a kettesével összekötözött embereket, hogy a Dunába lőjék őket, amikor egy svéd követségi alkalmazott vezetésével, az utolsó pillanatban megérkezett a fegyveres rendőri segítség, és kiszabadították az üldözötteket.

Erre utalt az ukrán elnök, amikor videóüzenetében Orbán Viktorhoz is szólt erősebb kiállást és segítséget kérve Magyarországtól. „Magyarország. Itt meg kell állnom egy pillanatra, és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost. Többször jártam már ott, nagyon szerettem, vendégszerető, ahogy az emberek is. Tragikus dolgokat éltetek át. Elmentem a rakpartra, ahol láttam az emlékműveteket. Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek.”

Vasárnap tüntetés is zajlott a Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékhelyen. Többen ukrán zászlóba burkolóztak, Putyin- és Oroszország-ellenes táblákat emeltek a magasba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.