2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. December 04. 18:10, vasárnap | Világ
Forrás: cas.sk

Győzelem! Eredményt hoztak a nagyszabású iráni tüntetések

Győzelem! Eredményt hoztak a nagyszabású iráni tüntetések

Iránban feloszlatták az erkölcsrendőrséget, amely eddig főként a női ruházatra vonatkozó előírások betartásáért volt felelős. – közölte a DPA és az AFP ügynökség.

"Az erkölcsi rendőrséget feloszlatták, de az igazságszolgáltatás továbbra is foglalkozni fog ezzel a társadalmi kihívással" - jelentette ki Mohammad Jafar Montazeri főügyész. A döntésről további részletek nem álltak a média rendelkezésre, azonban az elemzők az iráni nőmozgalom fontos részsikerének könyvelik el a változást – írta a DPA.

Montazeri szombaton bejelentette, hogy az iráni hatóságok felülvizsgálják az iszlám törvényeken alapuló több évtizedes törvényt, amely előírja, hogy a nők muszlim hidzsáb fejkendővel kötelesek eltakarni a fejüket. Ebrahim Raisi elnök a televízióban elmondta, hogy Irán köztársasági és vallási alapjait az alkotmány rögzíti, de vannak olyan törvények és előírások, amelyek rugalmasak és változtatni is lehet rajtuk.



Az erkölcsrendőrség széleskörű tiltakozásokat váltott ki, amelyek több mint két hónapja tartanak Iránban. Szeptember közepén a szigorú öltözködési szabályok megsértése miatt őrizetbe vették a 22 éves Mahsa Aminit, aki néhány napos fogvatartás után meghalt. Azóta zajlanak tüntetések az iszlám rendszer és annak törvényei és rendelkezései ellen országszerte. Sok nő, különösen a nagyvárosokban, egyre inkább figyelmen kívül hagyja azt a kötelezettséget, hogy eltakarja a fejét.

Emberi jogi csoportok szerint a tüntetések kezdete óta hozzávetőleg 470 tüntető vesztette életét, a hatóságok két-háromszáz halottat ismernek el. A végrehajtó erők több ezer embert őrizetbe vettek, néhányukat már halálra ítélték. Hétfőtől további tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek Iránban.

Címkék: Irán, tüntetések

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.