2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 24. 14:20, szerda | Életmód
Forrás: Életmód

Gyógyszer vs. Víz – próbáljuk ki az ivókúrát!

Gyógyszer vs. Víz – próbáljuk ki az ivókúrát!

Mint tudjuk, a víz az élet és az egészségünk alapja és forrása. Testünk kétharmadát a víz alkotja, e nélkül a vegyület nélkül nem is létezhetnénk.

Kevesen tudatosítjuk azonban, hogy a folyadékpótlás mennyire fontos, a víz és az ivás gyógyító hatása pedig akár sokkal erőteljesebben is érvényesülhet, ha odafigyelünk. Szlovákiában jó a víz minősége, így alkalmas helyen élünk egy ivókúra kipróbálására, de mielőtt bármibe belekezdünk, konzultáljunk orvosunkkal.

A víz világnapja
Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjának. Hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a víz, ez a kora tavaszi nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. Ebben az évben az esemény szlogenje: Vizet mindenkinek! Ez a jelszó pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A napi optimális folyadékmennyiség bevitele a szervezet számára létfontosságú, ami többféle módon szolgálhatja testi lelki egészségünket. Az úszás, vízitorna, aquafitnesz például igen sokrétűen fejti ki pozitív egészségügyi hatását az emberi szervezetre, míg a gyógyvizek – ülve benne vagy elfogyasztva azt – kémiai úton hatnak betegségek esetén. Hazánkban 274 minősített ásványvíz és 270 minősített gyógyvíz található, így minden feltétel adott ahhoz, hogy mesterséges segédanyagok, gyógyszerek nélkül is egészséges, teljes életet éljünk. A természetes gyógytényezők a vegyszermentes gyógyuláshoz járulnak hozzá.

Gyomorra, vesére, anyagcserére
A minősített gyógyvizek – mivel az ásványi anyagok széles skálája található bennük – kedvezően hatnak a szervezetre. Ezen vizek közül jó néhány, leginkább az ún. keserűvizek, a glaubersós valamint a kénes gyógyvizek belső használatra, azaz ivókúrára is alkalmazhatóak. A víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott, de elmondható, hogy többek között ezeknek a fennállása esetén írják elő: gyomor-és bélrendszeri betegségek, a vese megbetegedései valamint bizonyos anyagcserezavarok. A kénes vizek például étkezés után fogyasztva az emésztőszervrendszerre vannak jótékony hatással. Érdekesség, hogy a gyógyvizek eredményes alkalmazása emésztőszervi betegségek esetén több mint száz éves múltra tekint vissza. Az egyes vízfajták enyhülést hozhatnak többek között a gyomorhurutra, a gyomorsavtúltengésre, a vesemedence és a húgyutak gyulladásaira, a vesekőbetegségre, a nők változókori panaszainak enyhítésére, de javíthatnak a légzőszervek idült hurutjain és elősegíthetik az epeürülést is továbbá segíthetnek megelőzni a korai öregedést.

Az ivókúra mint rituálé
Egy átlagos ivókúra időtartama kb. 2-4 hét, de akár két hónapig is eltarthat, és nagyon szigorú szabályai vannak. Kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet belevágni! A kúra idején az előírt mennyiségű gyógyvizet naponta, kis adagokban kortyolgatva, általában étkezés előtt kell elfogyasztani. Már önmagában az is jótékony hatású, ha a kúra alatt a megszokottnál több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe – az ivókúra szabályai szerint (testsúlykilogrammonként 15 ml-t célszerű fogyasztani) egy 70 kg-os ember esetében ez több mint napi 1 liter plusz gyógyvizet jelent. Sokan a víz fogyasztását már-már rituálé szinten végzik: ellazult állapotban, nyugodtan, kapkodás nélkül. Az ivókúra ideje alatt lehetőség szerint mellőzni kell az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

Csak a kezelőorvos utasítására
Vannak olyan esetek, amikor ellenjavallt a gyógyvíz fogyasztása, ilyen lehet például az akut bélgyulladás, Crohn betegség, májgyulladás, elégtelen veseműködés. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy az ivókúra kezdetén a panaszok átmenetileg fokozódnak, az illető rosszabbul érzi magát, mint a kúra előtt. Általános rosszullét, rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, hangulatingadozás is felléphet, ám ezek a tünetek csak néhány napig tartanak. A fentiek miatt is nagyon fontos, hogy saját szakállunkra ne kezdjünk ivókúrába, mindig konzultáljunk a kezelőorvosunkkal.

Szerte az országban találhatunk gyógyvizet
Szlovákiában több helyen is találhatunk gyógyvizet, a nyugati országrészben elsősorban Pöstyén és Gyűgy (Dudince) emelkedik ki a termálfürdők sorából. Érdekesség, hogy sok gyógyvíz idővel elveszíti gyógyító hatását, ezért azokat főként a forrásnál lehet eredményesen használni – ezért is található a gyógyfürdőknél ivókút, amelyekhez higiéniai okokból nem szabad kézzel hozzáérni, csak alátartani a poharat. A palackozott gyógyvizek bontás előtt természetesen hosszú ideig megtartják gyógyhatásukat. Felbontás után két napon belül meg kell inni ezeket.

Balneológia
Viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozik. Magában foglalja nemcsak a gyógyvizes kezeléseket, de a gyógytornát, a szénsavas fürdőket, az iszapkezeléseket, az inhalálást és a különböző ivókúrákat is.

Címkék: életmód, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.