2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. November 25. 17:04, szerda | Életmód

Gyógynövények a baktériumok ellen: finomságokkal a gyógyulásért

Gyógynövények a baktériumok ellen: finomságokkal a gyógyulásért

A gyógynövények jótékony hatása nem új keletű dolog, már évszázadokkal ezelőtt felfedezték egyes növények erejét a népgyógyászatban.

Amióta azonban léteznek az antibiotikumok, a csodaszerek erősen a háttérbe szorultak. Fura, hogy pont ezek a dolgok csupán lehet, hogy karnyújtásnyira vannak tőlünk, elég szétnéznünk a szekrényben vagy a hűtőben.

A baktériumölő gyógynövények nemcsak belsőleg hatásosak, hanem a különféle bőrproblémák kezelésében is a segítségünkre vannak, nem mellesleg finomak. Lássuk, miből válogathatunk a hideg időben minket veszélyeztető meghűlés és egyéb betegségek ellen.

Fokhagyma
A főzéshez gyakran használt fokhagyma természetes antibiotikum, elpusztítja a szervezetbe kerülő vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét, így szüntetve meg a fertőzéseket. Ráadásul rendkívül hatékony immunerősítő, kiváló vírus-, gomba- és baktériumölő, a fahéjhoz hasonlóan elpusztítja többek között a Helycobacter pilori baktériumokat, valamint hatékony eszköz a megfázás megelőzésére és kezelésére. A segítségével gyorsabban gyógyul a herpesz és az ekcéma, gyömbérrel együtt pépesítve, friss citromlével kiegészítve kiváló értisztító és immunerősítő.

Fahéj
A főleg süteménykészítéshez használt fahéj olyan hatóanyagokban gazdag, amelyek kíméletlenül elbánnak a vírusokkal és gombákkal. Emellett baktériumölő hatása miatt számos szájvíz alapanyaga, elmulasztja a szájszagot, valamint leszámol a Candida albicanssal. Ugyanilyen kíméletlenül bánik el az Escherichia coli baktériummal és a Helicobacter pylorival, amely mint tudjuk, a gyomorfekély okozója. A fahéj így természetesen nem hiányozhat listánkról.

Gyömbér
A baktérium- és vírusölő hatású, üdítőitalokban előszeretettel alkalmazott gyömbérrel kezelhetjük megfázást, sőt, az influenza esetén is hatásos lehet. A gyömbér kiváló hurutoldó, fertőtleníti a légutakat, enyhíti a torokgyulladást és a köhögést, de lázcsillapító hatással is rendelkezik. Rovarcsípésekre is nyugodtan rátehetjük, Ázsiában használják kígyómarásra, kolera és malária ellen.

Grapefruit
A kellemesen fanyar ízű grapefruit több komponense is hasznos. Magjának kivonata például antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, magas C-vitamintartalma pedig fokozza immunrendszerünk megfelelő működését. Láz és felfázás esetén gyorsítja a gyógyulást, ezt a bélflóra erős támogatásával éri el, hiszen a grapefruit úgy segít, hogy közben nem irritálja az emésztőrendszert. Ne felejtsük, a grapefruit nem csak gyümölcs, hanem gyógynövény is.

Aloe vera
Az egzotikus salátákat megbolondító, akár odahaza is nevelhető Aloe vera az egyik legkiválóbb természetes baktériumölő és fertőtlenítő a gyógyhatású növények között. Van benne bradkinin, lupeol, szalicilsav, továbbá karbamid-nitrogént. Ezen összetevőknek hála, a legújabb tanulmányok szerint a belőle készült koncentrátum a gombákat is elpusztítja, ezért körömgomba és gombás bőrgyulladás esetén segíthet. Égések, pattanások, rovarcsípés, pikkelysömör esetén segíti a bőr hámosodását, de a húgyúti fertőzések leküzdésében is számíthatunk rá.

Extra tipp:
A fülgyulladás megszüntetése a népi gyógyászatban sokszor a rizs és só segítségével történik. Szövetzsákba rakva, felmelegítve, majd a fülre helyezve bármelyik csodát művel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.