2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2023. Március 30. 08:50, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Gyilkosság gyanúja miatt vizsgálják a mexikói migránsok halálát

Gyilkosság gyanúja miatt vizsgálják a mexikói migránsok halálát

Emberölés bűntettének gyanújával vizsgálják annak a 39 migránsnak a halálát, akik az Egyesült Államokkal határos Ciudad Juárez mexikói városban keletkezett tűzben vesztették életüket.

A TASR az AFP jelentése alapján számol be.

Az ügyészség tétlenséggel is vádolja a felelősöket, mondván, hogy nem tettek semmit az áldozatok evakuálása érdekében az égő migránsfogolytáborból.

Sara Irene Herrerias, az emberi jogokra szakosodott ügyésznő pontosította, hogy az ügyben "emberölés és vagyon elleni bűncselekmény miatt" indult nyomozás, és más lehetséges bűncselekmények miatt is vizsgálják a vádemelés lehetőségét.

"A közalkalmazottak vagy a magánbiztonsági személyzet egyike sem tett semmit annak érdekében, hogy kinyissa a kijáratokat a bent tartózkodó migránsok számára" - mondta az ügyész az újságíróknak.

Rosa Icela Rodríguez mexikói biztonsági miniszter szerint összesen nyolc embert azonosítottak, akik felelősek lehetnek a mulasztásokért. Köztük van két mexikói szövetségi ügynök és egy állami bevándorlási tisztviselő, valamint egy magán biztonsági cég öt tagja.

Az ügyészség már több letartóztatási parancsot is kért.

Andres Manuel López Obrador mexikói elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a tragédia kapcsán "nincs lehetőség büntetlenségre" - idézte az AFP. López Obrador kedden azt mondta, hogy a tüzet valószínűleg maguk a migránsok gyújtották a fenyegető kitoloncolások elleni tiltakozásul.

A mexikói hatóságok pontosították, hogy az áldozatok és a sérültek között guatemalai, hondurasi, venezuelai, salvadori, kolumbiai és ecuadori lakosok voltak.

A biztonsági kamerák felvételein látható, amint az őrök távoznak, miközben a lángok elnyelték a cellát, ahol a bennrekedt migránsok voltak. A tűzben további 27 ember sérült meg.

Az AFP emlékeztet, hogy Ciudad Juárez egyike azoknak a határvárosoknak, ahol minden évben nagyszámú migráns reked, aki az Egyesült Államokba próbál eljutni. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb jelentése szerint 2014 óta több mint 7600 migráns halt meg, amikor Mexikóból az Egyesült Államokba próbált eljutni.

forrás: teraz.sk

Címkék: Mexikó, migráns, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.