2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Július 30. 15:00, csütörtök | Interjú

Interjú: Gyermekeink bőrének védelme a kánikula idején

Interjú: Gyermekeink bőrének védelme a kánikula idején

Tombol a nyár, sokunkban felmerülhet a kérdés: vajon mit tehetünk gyermekünk bőrének védelme érdekében? A gyermekbőrgyógyász rezidens MUDr. Miklós Horváth Dórát kérdeztük a témában.

-Szükséges a fényvédelem biztosítása a gyermekek számára akkor is, ha csak egy délutáni sétáról van szó a szabadban?

-Természetesen igen. A fényvédelem a felnőttek és gyermekek számára egyaránt fontos, a gyermekeknél fokozott óvatosságra intjük a szülőket. Bizonyára sokan hallottuk már: A bőrünk nem felejt. Annak érdekében, hogy elkerüljük a felnőttkori rossz indulatú elváltozások kialakulását bőrünkön, fontos már gyermekkorban elkerülni a leégést. Számos klinikai tanulmány bizonyítja, hogy a gyermekkorban elszenvedett leégések gyakoriságával jelentősen nő a bőrrák kialakulásának rizikója felnőtt korban.

-Mi a helyzet a 6 hónaposnál fiatalabb kisbabákkal, akik nagyrészt babakocsiban fekszenek-feltételezhetően naptól védett helyen.

-Tapasztalataim sajnos azt mutatják, hogy sok szülő szerint ilyen pici babáknak még nincs szüksége fényvédelemre, illetve időről időre felmerülnek hírek a fényvédőkrémeknek a baba bőrére kifejtett káros hatásairól. Fontos tudni, hogy a tudomány előrehaladtával a naptejek, olajok összetétele is változott. A fényvédőkrémekben két féle UV-szűrő hatóanyag, vagy e kettő kombinációja fordulhat elő. A kémiai filter átalakítja az UV sugárzást, majd a reakció során keletkezett energiát hő formájában adja le a környezetbe. Ez a hőenergia a felnőtt szervezet számára elenyésző mennyiségű, ezzel szemben a kisbabáknál túlhevülést okozhat a babák szervezetének még fejletlen hőszabályzó mechanizmusai miatt. Emellett érzékeny bőrűeknél, ekcémás betegeknél ritka esetben allergizáló hatású lehet.
A fizikai, vagy más néven minerális filter ezzel szemben nem nyeli el az UV sugárzást, hanem visszaveri azt a bőrfelszínről, így nem keletkezik felesleges hő. Pont emiatt ajánlott a fizikai fényvédő vegyületeket tartalmazó krémek használata a 6 hónaposnál fiatalabb babáknál. Hátránya, hogy mivel nem szívódik fel, fehér réteget képez a bőrfelszínen, viszont ezáltal a szülő biztos lehet benne, hogy nem maradt bőrfelület fényvédelem nélkül.
Gyermekeknél minden esetben 30-50 SPF (Sun Protection Factor) erősségű, gyógyszertárban kapható fényvédőt válasszunk.
Minden esetben ajánlott új termék használata előtt kis bőrfelületen kipróbálni a krémet az esetleges allergiás reakció elkerülése érdekében.

-A krémeken kívül mit javasol a hatékony fényvédelem érdekében?

-Napos idő esetén gyermekekkel mindenkép kizárólag délelőtt 11 előtt és délután 15 óra után tartózkodjunk kint a napon. A leghatékonyabb védelmet viszont ilyenkor is az árnyék és a könnyű, pamutból készült ruházat nyújtja.

-Nyaralás, tengerparti üdülés esetében mik az ajánlások?

-Fontos, hogy a kisgyermek a napon tartózkodva kalapot és UV szűrővel ellátott ruházatot viseljen. A fizikai szűrőt tartalmazó fényvédő krémek stabilabbak a bőrön, kevesebbszer igényel ismételt felvitelt. Nem érvényes ez, ha pancsolásra is sor kerül, ilyenkor a legjobb minden fürdés után újra krémezni. Ami a termékek konzisztenciáját illeti, elsősorban az összefüggő réteget képező krémek használata javasolt. A spray formájában kapható termékek ismételt krémezéskor hasznosak. Ne feledkezzünk meg a hosszú hajú gyermekek fejbőrének védelméről sem-a haj választékának területére is ideális a spray használata.
A fényvédők használatáról fontos megemlíteni, hogy a szezon leteltével a következő nyáron általában nem ajánlott a már felbontott krémet használni. Előfordulhat, hogy a krém szavatossági ideje még nem járt le, tudni kell azonban, hogy a termékek csomagolásán feltüntetett "period after opening" megjelölés arra utal, hogy a csomagolás felbontását követően hány hónapig garantálja a gyártó a védelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.