2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Február 03. 04:32, csütörtök | Világ
Forrás: BBC

Grönlandon véget ért a vezetékes telefonok korszaka

Grönlandon véget ért a vezetékes telefonok korszaka

A világ legnagyobb szigetén megszűnik a vezetékes távközlés telefonos korszaka. A vezetékes telefonok teljes kivonására vonatkozó türelmi idő az év végéig marad érvényben.

A Tusass (korábbi Tele Greenland) nevű grönlandi távközlési konszern a közleményében bejelentette, hogy véget ér a vezetékes telefonálás korszaka. A legkésőbb az esztendő végétől minden ügyfél kénytelen lesz elbúcsúzni a technológiától. Az állami tulajdonban lévő társaság azzal indokolta a lépést, hogy az alkalmazott technika a 21. század közepére teljes mértékben elavulttá vált és a kapcsolódó termékekhez már nem készülnek pótalkatrészek, így ha bármilyen elemük meghibásodik, akkor nem javíthatók.

A Tüsass már tavaly elindította az átállást, ezáltal a legtöbb helyi lakos a lakóhelyén mobilszolgáltatásokat használhat. Az óriási sziget távoli vidékein lévő településeken pedig maradtak a rádió adó-vevők vagy a műholdas telefonkészülékek.

A folyamat a szolgáltatóknak kényszerűség, de a lakosságnak egyértelműen drágulást és problémákat okoz. Az ügyfelek a vezetékes telefonszámaikat nem tudják átvinni a mobilszolgáltatókhoz. Ráadásul azoknak, akiknek eddig nem rendelkeztek mobiltelefonnal, a szolgáltatások sokkal többe kerülnek. Ennek oka, hogy az alapdíjak drágábbak, mint a vezetékes szolgáltatók esetében, igaz, mindezt némileg kiegyenlítik a korlátlan telefonbeszélgetések és a korlátlanul elküldhető SMS-mennyiség. Könnyen előfordulhat az is, hogy ahol eddig elég volt egy irodában egyetlen vezetékes telefon, ezentúl a cégek kénytelenek lesznek a mobilszolgáltatóknál több előfizetést kötni, mert csak így tudják teljesen kiváltani a vezetékes konstrukcióikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.