2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Július 16. 21:00, csütörtök | Helyi
Forrás: aktuality.sk, dennikn

Gröhlingnek megkegyelmeznek a plágiumügy miatt

Gröhlingnek megkegyelmeznek a plágiumügy miatt

Branislav Gröhling oktatási miniszter a Za ľudí képviselőinek magyarázta bizonyítványát. Abban mindenki egyetért, hogy a miniszter dolgozata nem egy mestermű, a legkisebb koalíciós párt azonban nem követeli lemondását.

Jana Žitananská, a Za ľudí párt frakcióvezetője úgy véli, jelentős különbség van Gröhling, Kollár és Danko plágiumügyei között. Szerinte Gröhling teljesen máshogy járt el a dolgozat írásakor, mint a másik két botrányba keveredett politikus. „Beismerte, hogy hiba történt. A forrás feltüntetése nem olyan volt, amilyennek lennie kellett volna, de szerintünk ez nem ad okot a lemondásra” – mondta Žitňanská. Hozzátette azt is, úgy véli, elég büntetés a miniszternek, hogy ezzel a diplomamunkával kell élnie.

Vladimíra Marcinková, a párt várandós képviselője hangsúlyozta, hogy bár Gröhling munkája nem egy nagy akadémiai eredmény, de a diplomamunkát nem tartja plágiumnak. Szerinte hibázott ugyan az idézés helyes megjelölésénél, de nem gondolja úgy, hogy szándékosan ellopta volna mások gondolatait. Kiemelte, hogy bár nem tartja magát könnyen meggyőzhetőnek, de az oktatásügyi miniszter felvázolta a munka elrejtése körül kialakult helyzetet, és bemutatta az iskolával kötött szerződést is.

A DenníkN újságírói közel sem ilyen elnézőek a tárca vezetőjével szemben, közelebbről szemügyre vették a diplomamunkát elemző jelentést, melyben a cseh rendszer kiértékelte az egyezést az adatbázisban található többi szöveggel. A miniszter eleinte nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az elemzést, de a média felszólítására tegnap megosztotta Facebook-oldalán. Gröhling azzal érvelt, a diplomamunkájával kapcsolatos kérdéseket a bulvár fújta fel, és indokolatlan tartja, hogy a valódi reformok helyett az ő múltjával legyenek elfoglalva.

A DenníkN munkatársai állítják, a miniszter egészen egyszerűen a jól bevált Ctrl c + Ctrl v művelettel hozta össze a diplomamunkát, ami annyit jelent, hogy a felhasznált irodalomból több bekezdést is szóról szóra átmásolt. A munka megírása során végig ugyanazt a módszert alkalmazta: az első pár bekezdést a sajátjaként tüntette fel, a forrást pedig csak a harmadik bekezdés után jelölte meg. Annyi biztos, hogy Gröhling diákkorában az akadémiai munka írásának alapelveit nem sajátította el.

A nyitókép Gröhling diplomamunkájának egy részletét ábrázolja, a pirossal szedett rész jelöli a másolt szöveget.

Címkék: plágium

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.