2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Január 11. 15:47, hétfő | Kzélet
Forrás: HVG

Grigorij Mesežnikov szlovák elemző szerint Orbán Viktornak meggyengült a pozíciója

Grigorij Mesežnikov szlovák elemző szerint Orbán Viktornak meggyengült a pozíciója

„A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése nem csak külpolitikai kérdés“ - figyelmeztet Grigorij Mesežnikov.

Grigorij Mesežnikov szlovák politikai elemző a magyarországi Népszavának adott interjúban így nyilatkozott: “Ha a több éves folyamatokat nézzük, megállapíthatjuk, hogy Orbán Viktornak most például sokkal gyengébb pozíciója van a saját pártcsaládjában, az Európai Néppártban, mint korábban és senki nem tudja, hogy ennek a mostani állapotnak, a tagság felfüggesztésének mi lesz a kimenetele. Ez a Fidesz és a Néppárt több tagpártja számára mára belpolitikai kérdéssé is vált, így nehéz megjósolni a kimenetelt, hiszen a szereplőknek többfelé kell figyelniük”. Hozzátette, hogy bár Magyarországot eddig Németország szövetségesének lehetett nyilvánítani a Néppárton belül, ugyanakkor a CDU, Németország egyik nagy konzervatív néppártja, szerinte “nyilván tisztában van vele, hogy egy esetleges kizárás az egész európai pártpolitikában változásokat hozhatna, ami a német politikára is hatással lenne”. Kiemelte továbbá, hogy: „Biztonsággal csak annyit lehet kijelenteni, hogy a Fidesz távozását követelők hangja erősödhet meg, ha a helyzet nem oldódik meg.” Mesežnikov elmonta, szerinte a szlovák–német kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók, de a magyar–német viszonyt az új német kormány összetétele befolyásolhatja.

“Ha például a zöldek lesznek a CDU koalíciós partnerei, akkor Orbán Viktor kritikusabb hozzáállásra számíthat Berlinből”. Az elemző beszélt az amerikai viszonyokról is. Nem gondolja, hogy a Biden-adminisztráció most külön figyelmet fordít Magyarországra „csak azért, mert Orbán Viktor Trumpnak drukkolt a kampányban”. Biden ugyanakkor az erősebb unió híve a nemzetállamokkal szemben, így ezekben az ügyekben nyilván változik majd Washington hozzáállása – tájékoztat a beszámolóról a Hvg.

Címkék: EPP, Meseznikov, orbán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.