2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Szeptember 03. 18:52, csütörtök | Helyi
Forrás: TASR

Grendel a főügyész választásának blokkolásától tart, Dostál másképp látja

Grendel a főügyész választásának blokkolásától tart, Dostál másképp látja

A főügyészválasztás kiírása immár zöld utat kapott, miután a törvényjavaslat módosításait és
Zuzana Čaputová államfő vétójában foglaltakat is elfogadta a parlament.

Egyedüli akadálytjelenthet még, ha az államfő aSZK Alkotmánybírósága elé terjesztené atörvényt. – jelentetteki Grendel Gábor, aparlament alelnöke (OĽANO). Hozzáfűzte, hogy nem ért egyet azállamfő által kifogásolt javaslatokkal.

Ondrej Dostál (SaS) ezt másképpen látja. Szerinte, haaz Alkotmánybíróság akadályozná is atörvénymódosítás azon pontjait, melyet az államfőkifogásolt, az sem hiúsíthatná meg afőügyész megválasztását.Grendel elismerően nyilatkozott arról, hogy az államfő nem akadályozná aztamódosítást, miszerint olyan személyt is jelölhetnének afőügyészi posztra, aki korábban nemdolgozott ügyészként.

„Az, amit Zuzana Čaputová államfő kifogásol atörvénymódosításában, egyáltalán nem fontos, fontos az, amit nem kifogásol. Az államfői vétó ajelenlegi kormány legjobb bizonyítványa akét kulcsfontosságú szavazást illetően, amelyaparlamentre vár. Az egyik afőügyész, amásik pedig aspeciális ügyész nyilvánosmegválasztása." Hozzátette, hogy nem ért egyet az államfő által megfogalmazott módosítójavaslatokkal, valamint negatívumként értelmezi anyilvános főügyészválasztás ilyen jellegűakadályoztatását. „Szlovákia nem teheti ki magát ilyen veszélynek“ – fűzte hozzá aparlamentalelnöke.


Dostál szerint nem jelenthet veszélyt az államfői vétó, ami esetleg akadályozná
aválasztásokat, ugyanis egyetlen módosító javaslata sem irányul a főügyészválasztásra, ill. afőügyész kinevezésére. Amennyiben az államfő mégis az Alkotmánybíróság elé vinné is azügyet az általa megfogalmazott módosítások mentén, az nem akadályozná aválasztást. Mégabban az esetben sem, ha az Alkotmánybíróság mind az öt kifogásolt pontban az államfőjavára döntene.


Ľubomír Vážny (Smer-SD) képviselő számára Grendel érvei nem voltak meggyőzőek. „ Nehátráljanak meg, ne fogadják el az államfő vétóját“ – jegyezte meg azesettel kapcsolatban.Ugyancsak nem ért egyet Grendel állításával, miszerint atörvénymódosítás jóváhagyásaesetén valóban nyilvános és transzparens lesz afőügyész megválasztása. „Az előzőválasztások esetében sem tiltakozott senki anyilvános és transzparens választások ellen –fűzte hozzá Vážny.

Címkék: Dostál, Grendel, parlament

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.